Kære Puk
Min mand vil ikke se vores svigersøn
Kristian Hammerum Rusbjerg, 31, og hans makker, Søren Brix, 23, kalder sig The R'n'B Project. Bogstaverne henviser i denne sammenhæng til deres efternavne. Vi er i harmonikaens verden, men et pænt stykke fra både sømandsviser og slagermusik. De spiller nemlig overvejende italiensk og fransk musik.
HØR DE NYE TONER
Første cd-udspil fra The R'n'B Project lyder slet og ret titlen "Rusbjerg & Brix". De to musikanter har selv udgivet værket, som overvejende indeholder melodier af italiensk og fransk oprindelse i Kristians og Sørens egne arrangementer.
Lyt til en smagsprøve på The R'n'B Project her
Til træf hele sommeren
Familie Journals udsendte er taget til det årlige harmonikatræf i Videbæk vest for Herning. Og træffet er kun et blandt utallige af slagsen i Danmark, Sverige og Norge. Er man tilpas vild med harmonikaspil, kan man i sommerhalvåret bruge størstedelen af sine weekender på disse festivaler.
Når harmonikafolket drager til træf, har de typisk campingvogn eller telt med sig. Og i campingområdet mødes de og spiller sammen på kryds og tværs - gerne med en kølig dåseøl eller to inden for rækkevidde.
Vokset op med traditionen
Både Kristian og Søren er opvokset i familier, hvor disse glade traditioner dyrkes i stor stil. - Min bedstefar, Evald, er medlem af Videbæk Harmonikaklub og fortsat aktiv omkring træffet her. Det var ham, der i sin tid lærte mig de første tricks på harmonika, fortæller Kristian.
Søren drømte i mange år om at blive professionel musiker og blev næsten færdig med MGK, som er et treårigt forberedelseskursus til konservatoriet. - Men jeg sadlede om, og til sommer er jeg udlært maskinarbejder, siger han. Kristian har derimod levet som musikant på fuld tid i flere år.
Publikum går på scenen
- Det er fire år siden, Søren og jeg fandt sammen rent musikalsk. At det ikke skete tidligere, skyldes selvfølgelig aldersforskellen. Men så skete der noget til Bindslev Harmonikatræf. Nu ligger det i hele træfkulturen, at grænsen mellem publikum og de optrædende på scenen er flydende. Vil man komme op og give en hånd med, er det helt i orden, siger Kristian. Og det var netop sådan Kristian og Søren endte sammen. - Da vi først havde "målt muskler" og konkurreret lidt om, hvem der var hurtigst på tangenterne, viste kemien sig at være helt forrygende, siger Søren om makkerskabet, der netop er endt med en cd.
Af Johan Isbrand
Læs også: