Ordblinde rollemodeller

Onsdag, 16. juni 2010
af Redaktion
En gruppe kendte og ukendte danskere hjælper ordblinde med deres egne erfaringer
Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Af Linda Gjaldbæk Hansen

- Det handler om, at få brudt koden.
Sådan siger den nyslåede pensionist Jakob Lange, der i de seneste 38 år har været studievejleder på Københavns Universitet, om dét at lære at læse og skrive.
Ligesom over 300.000 andre danskere er han ordblind. Men det har ikke hindret Jakob Lange i at få en universitetsuddannelse og et spændende arbejdsliv - eksempelvis har han i 30 år været leder af Den Koordinerede Tilmelding, og den person, alle landets journalister valgte at ringe til, når de nye oplagstal for landets videregående uddannelser blev offentliggjort.

EKSEMPEL PÅ ORDBLINDETEST

En test for ordblinde laves bl.a. af VUC og går ud på, at præsentere folk for nogle nonsens-ord, der godt kan læses, for at se, om de kan finde ud af at sætte bogstaver og lyd sammen.

Test dig selv her

De nye rollemodeller
Statsadvokat Anne Birgitte Stürup har det på samme måde:
- Jeg var meget tidligt klar over, at det ville være en helt ny verden, der åbnede sig for mig, hvis jeg lærte at læse. Og det var det også. Helt fantastisk. Du får jo et helt nyt liv både jobmæssigt og på alle andre måder, når det sker, siger hun.
Sammen med stand up-komiker Omar Marzouk, hf-studerende Kim Folmer Andersen og student Maja Hentze Andersen fungerer de to som rollemodeller for Nota (Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder), der har produceret film over deres erfaringer som ordblinde.

Stærke budskaber
- Udover at give os mulighed for at kommunikere direkte til vores læsesvage brugere har filmmediet vist sig at have utrolig mange andre fordele. Eksempelvis virker rollemodellernes budskab meget stærkt på de fleste modtagere.
- Det gør de typisk fordi du identificerer dig meget mere med afsenderen, når du kan se og høre dem udtrykke sig "live", end hvis deres udsagn udelukkende bliver formidlet skriftligt, fortæller projektleder Simon Moe.

Få de ordblinde rollemodellers stærkeste budskaber eller...

... se filmene:

Omar Mazouk, stand up-komiker og forfatter

Jakob Lange, pensioneret studievejleder fra KU

Anne Birgitte Stürup, statsadvokat

Maja Hentze Andersen, student

Kim Folmer Andersen, hf-studerende

Læs mere om Nota her