Seks skarpe til Carsten fra De Nattergale

Fredag, 30. oktober 2015
af Johan Isbrand Foto Søren Lamberth
De Nattergale er på turne med "Æ juleshow". Vi har talt med Carsten Knudsen - som på det seneste har kastet sin kærlighed på ukulelen

Hvad er du optaget af lige nu?

– Vores kommende turné med De Nattergale. Grundstammen er de kendte, gamle numre og nostalgien omkring dem, men de bliver præsenteret anderledes og ikke mindst blandet på en anden måde end for to år siden. Jeg vil ikke udelukke, at der også er nyt materiale med, men det vil få vanskeligt ved at leve op til de gamle sange. Der sidder jo folk derude, der kan dem bedre, end vi selv kan. Forleden optrådte jeg solo for nogle udviklingshæmmede, der tydeligvis også kendte vores gamle numre. De var så søde, og jeg brugte en del tid på at dele småkager ud til publikum. Det vil jeg nok ikke gøre på De Nattergale-turen. Der kunne let komme til at gå en halv aften med det.

I kan vel takke vores dronning for, at I atter optræder sammen?

– Bestemt, for det startede jo med, at vi blev bedt om at underholde til hendes 70-års fødselsdag i 2010, hvor det gik op for os, at det stadig var sjovt at spille sammen. Vi har i øvrigt også spillet til hendes 50-års dag. Og står der med garanti også, når hun fylder 90.

Læs også om Viggo Sommer, som fandt kærligheden i en moden alder

Som solist har du fundet dig en ny, musikalsk niche. Fortæl om den!

– Jeg spiller ukulele. Efter noget gør det selv-arbejde med en betonhammer kunne jeg i en periode ikke spille klaver, så jeg lærte at spille på ukulele. Jeg har blandt andet indspillet en cd med ukulele-musik og har optrådt i Australien og Finland med det. Helt uden komik. Jeg føler mig privilegeret over at kunne opleve verden på den måde. Det er ikke alle forundt. Et postbud kan for eksempel ikke bare sige: ”Jeg tager lige til Finland og afleverer et brev!”

Hvad gør du, når du skal slappe helt af?

– Sætter mig i sofaen iført joggingbukser og undertrøje og med en dåseøl og Weekend­avisen inden for rækkevidde. Lidt a la Onslow fra ”Fint skal det være”. Som faktisk er seriens mest filosofiske og sammensatte natur.

De Nattergale er kommet på Dansktoppen

Dyrker du sport eller motion?

– Jeg har tre cykler. Det siger da i hvert fald lidt om mine ambitioner. Der var nogle år, hvor jeg var i bedre form end nu og blandt andet præsterede at køre fra Aarhus til Thisted og tilbage. Nu har jeg lige fået mig en mountainbike, så nu bliver det nok igen til noget mere. At løbe er ikke noget for mig. På en cykel føler man sig på en helt anden måde ét med omgivelserne og naturen.

Hvad er dit bedste råd til et ungt menneske, der gerne vil være entertainer?

– Vær åben over for dit publikum, så du kan møde dem og være i nuet sammen med dem. Man kan ikke forberede alting hjemmefra. Livet er ligesom jazzmusik: Der er nogle tilbagevendende temaer, men man kan ikke tvinge dem igennem hele tiden. Man er nødt til at lade nogle ting opstå undervejs. Og husk, at du ikke kan sige eller gøre noget forkert på scenen. Hvis du laver en fejl, er der jo ingen blandt publikum, der ved det, så du kan ufortrødent fortsætte. 