Slægtsforskning er din private danmarkshistorie

Lørdag, 9. januar 2016
Af Helle Lyngbo. Foto: Søren Lamberth
Moderne slægtsforskning foregår ikke i støvede arkiver, men i lænestolen - på internettet

Vi har to forældre, fire bedsteforældre, otte oldeforældre, 16 tip-oldeforældre, 32 tip-tip-oldeforældre, 64 tip-tip-tip-oldeforældre, 128 tip-tip-tip-tip-oldeforældre - og sådan fortsætter det i en uendelighed. Prøv engang at regne ud, hvor mange 10 x tip-forældre, du har - tallet er svimlende!

Derfor er det også en stor og spændende opgave at begive sig ud i slægtsforskning, hvis man har ambitioner om at kortlægge hele slægten 17 generationer tilbage. Men mindre kan jo også gøre det - og slægtsforskning er en fantastisk sjov hobby, der oven i købet både gør én klogere på både egen familiehistorie og danmarkshistorie. For tingene hænger jo sammen.

I dag foregår meget af slægtsforskningen på internettet - der findes mange programmer, som man kan bruge til at grave efter aner, for eksempel myheritage.dk, slaegtogdata.dk, legacy.dk og dinslaegt.dk

Slægtsforskningens arikivalier

Kirkebøger og fortællinger kan du få adgang til via Rigsarkivets arkivalieronline.dk. De fysiske optegnelser er affotograferet og lagt på nettet, så du kan søge i dem, som lå de fysisk foran dig. En del af arkivalierne er digitaliseret, det vil sige, at indholdet er skrevet ind påny af en hær af frivillige - og det gør det umådelig meget lettere, for så er dataene søgbare.

Der findes også mange fora på nettet, hvor du kan spørge andre og mere garvede slægtsforskere om hjælp. Du kan for eksempel bruge Rigsarkivets Facebook-gruppe. Og det er altid en god ide at tage et kursus, så du er godt klædt på.

God fornøjelse med slægtsforskningen!

PS: Fik du regnet ud, hvor mange 10 x tip-oldeforældre du har? Svaret er 1.024! Taler vi om 20 x tip-oldeforældre - så har du altså 1.048.576 stk. Så det giver mening, når folk siger, at graver man længe nok, er vi alle i familie med kongelige eller kendte :-)

Læs mere:

Godt i gang med slægtsforskning

Slægtsforskning på internettet