Kære Puk
Min mand vil ikke se vores svigersøn
Med over 100 årlige koncerter og optrædener af forskellig art er der ingen ledige huller i 62-årige Kirsten Siggaards kalender, hvori der kunne skrives ”slægtsforskning”.
I hvert fald ikke, hvis der også skal være tid til at passe barnebarnet Bjørk, strikke og spille golf. Men hvem ved – om føje år kan det jo godt være, at der bliver bedre plads i kalenderen, og så har den populære sangerinde skabelonen til et omfattende slægtstræ.
Med hjælp fra slægtsforskningsprogrammet MyHeritage.dk, et par gravere fra samme sted og ikke mindst Kirstens ganske fine flair for familiehistorie prøvede vi at se, hvor langt man kan grave ned i en slægt på en lille uges tid.
I gang med slægtsforskning: Læs også Lis og Johns historie: - Vi vidste ikke, at vi var i familie
Og det er pænt langt. Faktisk blev der fundet adskillige slægtninge i Kirstens blodlinje helt tilbage i starten af 1700-årene. Til gengæld måtte vi konstatere, at man ikke på så kort tid kan få ”kød og blod” på anerne, det vil sige få en fornemmelse af andet end navn, fødeår og -sted samt dødsår.
– På forhånd regnede jeg ikke med, at der ville blive fundet meget andet end bønder, boelsmænd og vævere, og det holder vist stik, konkluderer Kirsten.
I slægtstræet, der foreløbig tæller 239 navne, ser der hverken ud til at være blåt blod eller forbryder-spirer. Kirstens forældre, Nelly Kristine Holm Jakobsen og Peder Søren Siggaard Pedersen, kommer begge fra familier, der har været uendelig stabile.
Nelly, der fylder 100 år til efteråret, kom som ung til Sjælland, men er opvokset i Nordjylland, hvor hendes slægt har haft rod i generationer. Sin far, Peder Søren, mistede Kirsten som kun 28-årig, men til gengæld er hun også selv vokset op på den egn, hvor hans slægt kom fra, nemlig omkring Slagelse. Og hun er god til at fortælle om lavloftede stuer, de fineste dukker og mindre familieskandaler.
Læs også: Få Johns gode råd om slægtsforskning
– Når to brødre gifter sig med to søstre, er det altså bedst, at de holder sammen hele livet. For hvis det ene par bliver skilt, bliver man nødt til stadigvæk at ses med eks-familien, siger
Kirsten med et skævt grin.
Det skete nemlig for hendes egen far, der i sit første ægteskab var gift med Gerda, der var søster til Grethe, der var gift med Anders, der var bror til Peder Søren.
Er I med alle sammen? Det var slægtsforskerne ikke lige til en start, for det giver mildest talt nogle ret knudrede grene i slægtstræet, når familierelationerne snor sig så meget sammen.
Bedre bliver det heller ikke af, at Kirstens farfar og farmor var fætter og kusine. Deres bedsteforældre må derfor nødvendigvis optræde to gange i samme slægtstræ.
Hun har i dagens anledning medbragt en ”dug”, en kæmpestor slægtstavle, der fylder hele Kirstens spisebord i det store hus i Vindinge ved Roskilde. Med den liggende foran er det nemmere at overse slægten.
– Vi er kommet tilbage til starten af 1700-tallet, og det svarer til 9-10 generationer. Det er typisk så langt, man kan komme med elektronisk slægtsforskning, siger Susanne Hacke fra MyHeritage.dk. (til højre på det store billede)
– Vi ville gerne have overrasket Kirsten med nogle slægtninge, der skilte sig lidt ud, men det har vi ikke fundet. Til gengæld har Kirsten nu mulighed for selv at grave videre elektronisk. For i modsætning til førhen, hvor man måtte ud på arkiverne, kan man i dag i høj grad sidde derhjemme ved computeren, siger hun.
Læs mere om slægtsforskning via MyHeritage.dk her
Kirsten Elisabeth Siggaard Andersen har over 40 års erfaring som sanger og skuespiller. Hun blev kendt i den brede offentlighed i 1983, da hun stillede op til Dansk Melodi Grand Prix. Om en måned kan du møde hende i Boxen i Herning, hvor Dansktop Prisen 2017 foregår.
Læs også: Kom sikkert til Dansktop Prisen med bus
Se et lille filmklip fra vores snak med Kirsten Siggaard herunder: