Søstre har overtaget historisk ishus: Det er vores store drøm

Tirsdag, 6. maj 2025
Matilde Næblerød
Foto: Martin Høien/Aller Foto & Video
I over 100 år har der været ishus i Jægerspris, men for to søstre er alt ikke som det plejer. De har købt ishuset og skal for første gang både være kollegaer og søstre.
Kira og Maja ved ishuset
Kira og Maja glæder sig en travl sommer, hvor de kan glæde deres gæster med is.

Det var i foråret 2024, at Kira Fro Sørensen med bankende hjerte ringede til sin storesøster, Maja, med spørgsmålet: ”Skal vi gøre det?”

33-årige Kira havde netop fået at vide, at ishuset i Jægerspris var til salg. Et sted, hun i mange år havde drømt om at overtage sammen med sin søster.

De er begge vokset op i Jægerspris i Nordsjælland og har gennem hele deres opvækst købt is på stedet, der er over 100 år gammelt og ligger tæt på skoven og det fine Jægerspris Slot.

Der var kun stille et par sekunder i den anden ende af røret, før Maja Gry Sørensen, 46 år, svarede: ”Selvfølgelig skal vi det.”

– Det var virkelig nervepirrende, men vi kunne begge mærke, at det føltes rigtigt i maven. Vi tænkte kun med hjertet lige i det øjeblik, fortæller Maja.

Herefter fulgte møder med banken og en nervepirrende ventetid, hvor de håbede det bedste og samtidig frygtede det værste.

Tænk, hvis deres drøm ikke kunne blive til virkelighed alligevel. Hvis banken ikke ville låne dem penge til forretningen.

Men i efteråret kunne de endelig skrive under på kontrakten og skåle i portvin for deres fælles eventyr.

– Først her gik det op for os, at vores drøm var gået i opfyldelse. Det var virkelig vildt at sætte underskriften, og nu var der ingen vej tilbage, siger Kira.

Modet til noget nyt

Det var især lysten til at kaste sig ud i et projekt sammen, der fik søstrene til at dagdrømme om sorbet og lange køer med isglade gæster i første omgang.

– Jeg har i mange år arbejdet som pædagog og havde lyst til at prøve noget andet. Der skulle ske en forandring i mit arbejdsliv, siger Maja.

Kira er uddannet tjener og har i mange år arbejdet på Raadvad Kro. Men for fire år siden blev hun mor for første gang, og så skete der noget i hende.

– Jeg begyndte at drømme om et arbejdsliv med mere frihed tæt på hjemmet. Hvor jeg ikke havde sene aftenvagter og i højere grad selv kunne bestemme mine arbejdstider, siger hun og tilføjer:

– For to år siden blev jeg mor for anden gang, da jeg fik min datter. Det satte igen nogle tanker i gang. Og da ishuset kom til salg, gav det hele bare mening. Det var endda tæt på mit hjem.

Men selv om det nye arbejdsliv betyder mere frihed, er det også nervepirrende og udfordrende, for ingen af dem har erfaring med at drive et ishus.

– Jeg har aldrig lavet en is før i hele mit liv. Det er fedt og grænseoverskridende at kaste sig ud i noget nyt. Jeg mærker virkelig, at jeg er i live, griner Maja, da Familie Journals udsendte møder søstrene på åbningsdagen.

Ishuset i Jægerspris
Ishuset er pyntet med flag og balloner i forbindelse med åbningen.
Foto: Martin Høien/Aller Foto & Video

Nye forandringer

Da Kira og Maja overtog stedet i januar, var det med en drøm om at gøre det til deres eget, opdatere det og udbuddet, men med respekt for stedets historie.

– Vi har lavet en ny kaffeluge og købt en baristamaskine, så vi kan servere en lækker kop kaffe til vores gæster, som de kan tage med over i skoven eller nyde sammen med isen her hos os, siger Kira.

Gæster nyder is
– Vi har glædet os meget til i dag, siger Berith Wiingaard Sørensen fra Frederikssund, der besøger ishuset sammen med sin datter og svigermor.
Foto: Martin Høien/Aller Foto & Video

Derudover har de også tilføjet endnu en guf-variant – med smag af kvæde – til sortimentet. Det har været vigtigt for dem at bevare den store kulturarv, der følger med et sted med en så lang historie.

– Vi bruger den samme opskrift på vafler, som er blevet brugt i flere årtier, og vi pynter naturligvis flødeskummen med hindbærsyltetøj, som er en tradition. Vi har også valgt at markere stedets historie med fine billeder af ishuset gennem tiden på en hylde i forretningen, siger Maja.

Den største forandring må nok siges at være sket i kælderen under ishuset. Her har søstrene siden overtagelsen knoklet for at totalrenovere den.

– Vi har lavet et fint personaletoilet, fået et overskueligt lager og sat en bordplade op med håndvask. Vi drømmer også om at få en ovn derned, så vi kan bage cookies, siger Maja om deres fremtidige planer.

Kira serverer is
Kira håber, at gæsterne tager godt imod den nye guf-variant med smag af kvæde.
Foto: Martin Høien/Aller Foto & Video

Kollega med sin søster

Det er første gang, de to søstre arbejder sammen, men de er enige om, at de supplerer hinanden på bedste vis med hver deres styrker og svagheder.

– Maja er rigtig god til at snakke med gæsterne og bestille varer, hvor jeg er bedre til regnskab og den mere tekniske del, siger Kira.

I forhold til fordelingen af vagter har de taget hensyn til, at Kira er småbørnsmor.

Hun åbner om morgenen og bliver der til om eftermiddagen, hvor hun så kan hente sine børn.

Maja møder ind om eftermiddagen og lukker forretningen om aftenen.

– Men vi sørger selvfølgelig for at være der samtidig et par timer om eftermiddagen, så vi har mulighed for at snakke og hjælpe hinanden, siger Maja.

Selv om der er 14 år mellem dem, har de et meget tæt bånd, hvilket de ser som en stor styrke, når de nu er kolleger og forretningspartnere.

– Sommetider behøver vi kun kigge på hinanden for at vide, hvad den anden tænker, siger Maja, mens Kira sender hende et stort smil.

Ishuset er officielt åbent, ude foran venter folk, der ser frem til sæsonens første is, og søstrene må tilbage til lugen og betjene kunder. Som man har gjort det her i mere end 100 år.