Teater for fuld udblæsning: Laus Høybye giver den gas

Laus Høybye ruller sig ud som kunstneren Henri de Toulouse-Lautrec med stok og fransk accent i repremieren på "Moulin Rouge! The Musical" på Operaen i København. Vi har talt med Laus.
Af
Johan Isbrand
Laus Høybye, skuespiller, kan i 2025 opleves i repremieren på "Moulin Rouge! The Musical".
De fleste danskere husker formentlig stadig Laus Høybye som barnestjerne i familiefilmserien om Krummerne. Der er sket en del siden da.
Foto: Martin Høien

Repremieren på ”Moulin Rouge! The Musical” anno 2025 på Operaen i København er et sandt sansebombardement, der får over 70 af musikhistoriens største hits til at smelte sammen på lydsporet. Handlingen foregår i 1899, hvor den unge poet Christian forelsker sig i Satine, der er stjerne i kabareten Moulin Rouge i Paris. Silas Holst og Sara Viktoria Bjerregaard har hovedrollerne, mens kunstneren Henri de Toulouse-Lautrec spilles af Laus Høybye og danseren Santiago af Stanley Bakar.

Hvad kan du fortælle om din rolle som Toulouse-Lautrec?

– Det er en fantastisk rolle fyldt med karakter, hvor jeg har alle muligheder for at give den gas som skuespiller. Kunstneren er fysisk udfordret og går med stok, og jeg spiller ham i øvrigt med fransk accent. Der er kort sagt tale om teater for fuld udblæsning med et vingefang, man kun kan tillade sig at have, når man udfolder sig på de helt store scener. Det er en sjov opgave, og så er det spændende, at han i modsætning til de andre personer i historien faktisk er en virkelig person. Som forberedelse har jeg læst en lille bog om ham og naturligvis studeret hans fantastiske malerier. I musicalen er han en idealist, der tror på friheden og en bedre verden. Samtidig er han plaget af sin hemmelige forelskelse i Satine.

Hvem inspirerer dig?

– Jeg har aldrig dyrket andre skue-spillere specielt meget, men er snarere inspireret af en bred vifte af kunstarter såsom litteratur, musik og dans. Henrik Pontoppidans ”Lykke-Per” er en forrygende roman, som jeg har læst et par gange og helt sikkert kommer til at læse igen. Det er en stor, episk fortælling, som man kan spejle sig i mange gange i løbet af sit liv. Beethovens klaversonater inspirerer mig også. Men inden jeg kommer til at lyde som en kultur-snob, vil jeg skynde mig at indskyde, at jeg også er en popdreng af rang, hvilket man også kan høre i vores shows med trioen Platt-Form, som i høj grad er bygget op omkring popsange. Fælles for alt, hvad jeg har fremhævet her, er behovet for at skabe. Jeg elsker, når kunstnernes skabertrang skinner igennem og gør oplevelsen til noget særligt.

Hvilken kulturoplevelse har gjort indtryk på dig for nylig?

Laus Høybye som Henri de Toulouse-Lautrec i "Moulin Rouge! The musical" sammen med Stanley Bakar som Santiago og Silas Holst som Christian.
Laus Høybye som Henri de Toulouse-Lautrec i "Moulin Rouge! The musical" sammen med Stanley Bakar som Santiago og Silas Holst som Christian.
Foto: Miklos Szabo

– Jeg har netop hørt et dansk band ved navn Smag På Dig Selv. Det er en ung trio, der består af en trommeslager og to blæsere. De vandt sidste år en pris som årets nye, danske livenavn. Og jeg må da også sige, at deres koncert var en heftig og nærmest punkagtig udladning af energi. Men jeg ville nok ikke sætte musikken på derhjemme.

Har du som skuespiller en drøm, du mangler at få opfyldt?

– Jeg hørte engang skuespilleren Bodil Jørgensen sige, at hun ingen ambitioner havde. Det forstod jeg slet ikke dengang, men sagen er, at man ikke kan styre et liv som skuespiller. Jeg er meget taknemmelig over at have fået lov til at prøve så meget forskelligt, som jeg har. Men jeg drømmer stadig lidt om, at vi i Platt-Form en dag kommer til at levere et eller flere kulturelle referencepunkter, som alle danskere genkender. Lidt på linje med sætningen ”Jeg er for kendt til det her sted”, der stammer fra en sang med Lex & Klatten, men som er blevet en del af vores fælles sprog.

Hvad har været højdepunktet i din karriere?

– Det var en stor ting for mig i 2023 at få lov til at skrive musik til sangene fra Det Kongelige Teaters familieforestilling ”Rødderne i hjørnehuset”. Den bygger på Ole Lund Kirkegaards børnebøger, som jeg selv har læst som barn, og som jeg siden har læst højt for min datter. Hun kunne alle sangene udenad, inden forestillingen fik premiere. Og det er fedt, når noget på den måde går på tværs af generationerne.

Den satiriske trio Platt-Form bestående af Laus Høybye, Mille Lehfeldt og Jakob Fauerby.
Den satiriske trio Platt-Form bestående af Laus Høybye, Mille Lehfeldt og Jakob Fauerby er det projekt i Laus' arbejdsliv, hvor han for alvor kan give udtryk for sin personlighed og humor.
Foto: Martin Høien

Bliv medlem af Familie Journal+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.