Tjek, om du har grå stær

Mandag, 22. juni 2015
Af læge Lotte Bang. Foto: Pantherstock
Blandt de 75-årige har cirka hveranden grå stær. Men øjenlidelsen kan opereres med stor succes.
Grå stær, øjenoperation

Er du over 65 år, og har du nedsat syn, når du skal se både langt og kort, samt bliver du nemt blændet af lys, særligt ved kraftigt lys i mørke for eksempel lyset fra en modkørende bil, er der stor sandsynlighed for, at årsagen er grå stær.

Grå stær skyldes uklarheder i øjets linse – en lidelse, som lægerne ikke rigtig er klar over, hvorfor opstår. Det er meget hyppigt forekommende i den ældre del af befolkningen. Blandt de 75-årige har ca. halvdelen uklarheder i linsen, som påvirker synet, og næsten alle mennesker i 80’erne har større eller mindre grader af uklarhed i linsen.

Grå stær kan selvfølgelig også forekomme hos yngre mennesker, men det skyldes ofte følger efter øjenskader eller andre sygdomme i øjet.

Læs også: Ullas grå stær fløj væk

Operation for grå stær

Grå stær er ikke en farlig sygdom, men tilstanden udvikler sig ofte på sigt så generende for synet, at rigtig mange ønsker behandling. Behandlingen foregår ved en lille operation. Der anvendes moderne mikrokirurgisk teknik, og der er hele tiden ny udvikling på området. Ved operationen opløses linsens uklare indhold med ultralyd, og herefter bliver den fjernet, og en kunstig linse lægges ind. Den nye linse er lavet, så den passer til øjet og den brillestyrke, som du inden operationen aftaler med øjenlægen. Operationen foregår næsten altid, mens du er vågen, men selvfølgelig bedøvet i området, så du ikke mærker smerter.

Rigtig mange af mine ældre patienter er blevet opereret for grå stær med stor succes. De fleste af dem siger, det ikke er noget at tale om, og de er mægtig tilfredse med resultatet og rigtig stolte, når de ved kørekortfornyelsen ser glimrende på Snellens tavle uden briller.

Læs mere om grå stær på Værn om Synets hjemmeside (link fjernet)

Vigtigt at vide om øjensygdomme

  • Du kan gratis gå til en specialist i øjensygdomme uden at skulle have en henvisning fra din egen læge. Er du bekymret for dine øjne og mener at have brug for en hurtig tid, kan din egen læge, hvis han er enig i din vurdering, hjælpe dig med det.
  • Tørre øjne er en hyppig gene hos ældre mennesker og skyldes som regel nedsat tåreproduktion. Kunstig tårevæske kan være en hjælp og kan købes i håndkøb.
  • Helvedesild i ansigtet er ikke til at spøge med, for det kan ramme øjet, og det kan udvikle sig til en alvorlig situation. Sidder udslættet på næse, tinding, pande eller øjenlåg, skal man være særlig påpasselig, og lægen bør kontaktes med det samme.
  • Sukkersygepatienter bør gå til øjenlægekontrol årligt for at forhindre, at eventuelle påvirkninger fra sygdommen kan påvirke synet.
  • Skygger og uklarheder i synsfeltet er almindelige gener, som oftest er helt ufarlige. Er symptomerne hurtigt indsættende og meget udtalte, eller får du regnbuesyn samt gardinfornemmelse, er sagen mere alvorlig, og lægen bør opsøges hurtigt.
  • Farveblindhed er ofte arveligt og ses hovedsageligt hos mænd. Er man farveblind, er der visse uddannelser, man ikke kan kvalificere sig til, for eksempel pilotuddannelsen.
  • Hvis du har fået noget i øjet og ikke kan skylle det ud, skal du kontakte lægen. Du skal ikke selv forsøge at fjerne det, for du kan risikere at lave skade på øjet.
  • I de fleste tilfælde kan børn sagtens komme i institution, selv om de har en let øjenbetændelse. Vask øjet med sterilt saltvand, det er behandling nok.
  • Solens stråler kan beskadige øjet. Kig aldrig lige op i solen og brug solbriller og hat for at beskytte mod strålerne.

Værn om synet

På øjenforeningen Værn om Synets hjemmeside (link fjernet), vos.dk, kan du læse meget mere om øjet og dets sygdomme. Foreningen ser det som sin mission at hjælpe seende til at bevare synet, så blindhed undgås.