Livshistorier
Min svigermor skabte dårlig stemning
Nede i kælderen har overarkivar og leder af Dansk Folkemindesamling, Else Marie Kofod, adgang til de originale dagbøger, hvor Danmarks første folkemindesamler Tang Kristensens sirlige skråskrift dokumenterer dagliglivet fra slutningen af 1800-tallet.
For de fleste vil skriften være umulig at tyde, men Else Marie har øvet sig i mange år - helt præcist siden 1972, hvor hun blev ansat.
Morgendagens folkeminder
Lidt sværere er det for Lars Rømer at afkode den store samlers håndskrift.
Han har, som nyuddannet antropolog, kun været ansat på arkivet i små to måneder, hvor han har haft særligt fokus på nutidens overnaturlige fortællinger.
Som han forklarer, så hører de jo allerede i morgen til blandt samlingens folkeminder.
Else Marie, Lars og resten af Dansk Folkemindesamling har gjort det til deres opgave at skrive om "dagliglivets kultur" som en dokumentation på den tid, der var og er.
Er vi mon blevet mindre overtroiske i takt med, at videnskaben har opklaret flere mysterier?
OVERNATURLIGE HISTORIER
Med Familie Journal nr. 21, som kan købes fra mandag 21. maj til og med fredag 25. får du et hæfte fyldt med overnaturlige fortællinger.
God fornøjelse!
Mystik og magi
Ikke ifølge antropologen der ud fra flere hundrede danskeres nye fortællinger skal dokumentere, om folk stadig oplever og lever med overtroen. Indtil videre kan han konkludere, at den største forskel fra dengang og til i dag er, at datidens trolde og elverpiger er erstattet af spøgelser, elektronik og ufoer.
For selv om vandrehistorierne - hvad enten de handler om overtro eller andre beretninger fra dagliglivet - har ændret karakter, så bunder de i det samme: Der er mere mellem himmel og jord, og vi higer efter at opklare hvad.
Varslet om død
- Vi prøver ikke at fortælle, at folk skal til at tro på det overnaturlige, men vi vil gerne dokumentere nutidens overtroiske fortællinger for fremtiden. Måske kan vi være med til at aftabuisere dét, som vi ikke har en videnskabelig forklaring på, fortæller Lars, der allerede nu kan se, at det gamle varsel om død, ved alle former for banken, går igen i de nye, overnaturlige historier.
Der var engang en mand, der med sirlig skråskrift nedskrev datidens hverdagsberetninger, så vi i dag har mulighed for at gå på opdagelse i det 19. århundrede. Hvem ved - måske ender de nye optegnelser side om side med Tang Kristensens dagbøger i kælderen hos Dansk Folkemindesamling.