Vandgymnastik i Køge Bugt: Frygter kun lyn og giftige alger

Fredag, 13. september 2019
af Greta Johannse. Foto: Thomas Laursen
Lise Raahauge og hendes badenymfer dyrker vandgymnastik i Køge Bugt hver sommer. Familie Journals medarbejder var med og hoppede som en frø, sprang som en delfin – og frøs som en lille hund.
Tag med til vandgymnastik

Vandet var 16 grader, luften var fuld af iskold slagregn, og kvinderne var 60+, men en smule dansk sommerregn kan ikke holde Lise Raahauge og hendes badenymfer fra at dyrke vandgymnastik i Køge Bugt. De frygter kun lynnedslag og giftige alger.

10 mandage gennem sommeren er de der, iført badedragter, aqua-orme, som de farvede plasticslanger kaldes, og et par enkelte badehætter, for kvinder i den alder siger aldrig nej til en oplevelse. Det ved jeg, for jeg er selv 60+, og derfor var jeg en del af sommerholdet på Søndre Strand i Køge Bugt en blæsende kold mandag i juli.

– Spring som en delfin, råber Lise gennem regnen, og det kan vi alle sammen. Jeg er måske ikke den mest graciøse delfin, men hoppe gør jeg, mere som en buttet sæl, og den kan jo også være god nok.

Læs også: Johnni sagde farvel til narkoen og goddag til lykken

Ældste er 83

Det er i det hele taget ikke nemt at konkurrere med de andre kvinder. De kommer her som nævnt 10 mandage sommeren igennem formedelst 250 kr. i alt per person, og resten af året går mange af dem på et andet vandgymnastikhold. De er som fisk i vandet, og her er alder bestemt ingen hindring. Den yngste er 51 år, og den ældste er 83 år.

Når vi er på land, har vi ondt i leddene, knæene knager og så videre og så videre, men i vandet er vi alle ens, iført badedragter i alle størrelser og mere eller mindre smarte dessiner, selv optræder jeg i min sorte badedragt med nederdel. I mange år har jeg drømt om en badedragt med nederdel, fordi jeg tænkte, at man nok så slankere ud. Det passer ikke, men hvad betyder det, når man er sammen med andre og har det sjovt?

Læs også: Sommerlejr med tarteletter

En gal vandhund

Vi er 20 kvinder på holdet i dag, og mange af dem har været med på Lises sommerhold i alle de 13 år, det har eksisteret.

Sommerbadningen i havvand er Lises opfindelse, for hun kan simpelthen ikke få nok af at bade. Hun er 74 år og mestrer alt inden for svømning. I mange år havde hun sin egen svømmeskole, nu nøjes hun med at undervise fire forskellige hold i svømning og vandgymnastik om vinteren, men hvad skulle hun så stille op med sig selv og sin svømmetrang om sommeren?

– Jeg er bidt af en gal vandhund, så dengang for 13 år siden, da jeg ikke kunne leje svømmehallen på det tidspunkt om sommeren, som jeg gerne ville, lavede jeg et hold, hvor vi skulle lave vandgymnastik i havvand. Planen var, at vi skulle mødes på stranden i Køge og så hoppe i vandet, så måtte jeg se, om det var noget, folk var interesserede i, siger Lise.

Det var de faktisk meget interesserede i, så holdet fortsatte sommer efter sommer. Der er altid plads til nye deltagere, også mænd, hvis det skulle være, men det skulle det ikke – der har kun været én mand med på holdet engang for længe siden.

– Mænd tror, det bare er noget vandpjaskeri, forklarer min sidesvømmer, Anne.

Læs også: Mor er den sejeste i verden

Som en sengehest

Deri tager de mænd meget fejl. Vi svømmer som delfiner, hopper som frøer, sidder overskrævs på plasticslangen i bølgerne, mens vi kæmper for at holde balancen. Der er løb på stedet, både frem og tilbage, plaskeben og armbøjninger. Lise afgiver sine ordrer, og vi parerer dem så godt, vi kan – men ikke alt er lige nemt.

– Hvordan gør man som en sengehest? spørger en deltager forvirret. Det viser sig, at Lise sagde "søhest", og så må vi efter bedste evne gøre, som en søhest ville have gjort. Vi gør i det hele taget alt, hvad vi kan, i kampen mod mormorarme, svigtende muskler og svigtende balance.

– I er nogle seje sild, råber Lise gennem regnen. Det ved vi godt, for hvem ville ellers gå i vandet på denne dag?

Læs også: Rikke skiftede branche: - De ældre gør mig glad

Travle bedstemødre

Efter en halv time intens vandgymnastik er det på tide at gå i land igen. Inde på stranden går en hund og dens herre. De skal ikke nyde noget af at gå i vandet. Heller ikke de tre børnebørn, som står under en paraply og venter på, at deres mormor skal komme ind fra bølgerne. Vi har selvfølgelig også en mormor på holdet, faktisk har vi en del bedstemødre, og de har, som alle ved, mange opgaver. Flere af kvinderne skal da også videre til udflugter med børn og børnebørn.

Solen er kommet frem, og vi kæmper os ud af de våde badedragter, finder hverdagstøjet og kaffekopperne frem. Det er tid til dagens bedste kop kaffe i ly bag en stenhøfde. Her sidder badenymferne som regel lige og snakker om løst og fast, inden de skal videre.