Vibeke efter abort og en for tidlig fødsel: Jeg har fået to mirakelbørn

Søndag, 5. februar 2017
af Caroline Wigdal foto: Jørgen Ploug
Livah blev født tre måneder for tidligt, og Vibekes graviditet nummer to er derfor præget af angst. Desværre sker det, hun frygter: hun aborterer. Alligevel finder Vibeke modet til at blive gravid igen, og i dag har Livah fået en lillebror.
Vibeke var igennem en for tidlig fødsel og en abort. I dag er hun mor til to mirakelbørn.

I løbet af sin første graviditet var Vibeke indlagt to en halv måned på tre forskellige sygehuse. Det blev to gange nødvendigt at sy en tråd rundt om livmoderhalsen, og alligevel fødte hun sin lille pige på 1.300 gram tre måneder for tidligt.

Har man én gang født for tidligt, er der stor risiko for, at det kan ske igen, og Vibeke turde ikke håbe på endnu et mirakel. – Jeg var bange for, at jeg igen skulle opleve en hård graviditet, som ville ende med, at jeg mistede barnet, siger hun.

Læs også: PCO og graviditet - kostomlægning hjalp

Der manglede et barn

Alligevel bor der i dag i huset i Glyngøre en lykkelig familie, som ikke længere er helt så lille. Kenneth Knudsen, 35, og Vibeke Jensen, 36, er forældre til Livah på 9 og William på 1 år. Vibeke fik efter sin første fødsel foretaget en operation, hvor livmoderen blev syet sammen indefra. Tråden er permanent, og derfor kunne det være farligt for både Vibeke og barnet, hvis hun på trods af tråden ville gå i fødsel for tidligt.

– Men der manglede bare noget. Vi ville så gerne have flere børn. Jeg ville gerne prøve at få en normal begyndelse på det hele. Så vi besluttede os for, at hvis det skete, så skete det, fortæller Vibeke. Og det skete så. I sommeren 2014 opdagede Vibeke, at hun var gravid.

Heller ikke denne gang skulle Vibeke opleve en graviditet uden komplikationer.

Læs også: Mor til pige med downs har startet et håndboldhold

En særlig nytårsaften

En nat i efteråret vågnede hun. – Det var som at få en kniv i maven. Jeg kunne ikke være nogen steder, husker hun.

På sygehuset i Viborg nåede sygeplejersken ikke at gøre noget, før Vibeke selv greb et lille drengefoster i sine hænder. Hun var i chok og kunne ikke tænke en tanke.

– Jeg var helt uforstående. Jeg var jo i uge 14 og burde på grund af operationen ikke kunne abortere på normal måde, fortæller hun.

Vibeke accepterede, at hun ikke skulle have barn nummer to. Der var en mening med det, tænkte hun.

Men på nytårsaften stod Vibeke med armene om sin datter og så på fyrværkeri. Mens raketter bragede og spredte sig på himlen, kom de med et fælles nytårsønske. – Vi ønskede os, at der i 2015 ville komme en baby, fortæller Livah.

Tre uger senere var Vibeke gravid.

Læs også: Mor til pige med hjertefejl: Jeg er taknemlig for Sallys liv

Endnu en abort truer

I løbet af graviditeten kæmpede Vibeke for at holde modet oppe. – Jeg kunne ikke bære at skulle skuffe Livah endnu en gang, siger hun. Modet hos hende og troen på, at det denne gang skulle lykkes, voksede i takt med livet i maven.

Tre måneder før termin fik Vibeke tiltagende veer. Hun blev med det samme indlagt.

– Og den aften på stuen græd og græd jeg, for jeg følte, at det ville gå på præcis samme måde som sidst, fortæller hun.

Vehæmmende medicin og binyrebarkhormon til at modne barnets lunger gjorde, at hun efter tre dage kunne tage hjem uden smerter og veer. Denne gang blev hun hjemme til den 15. september, hvor hun ved kejsersnit fødte William på 3.500 gram.

– Det er helt vildt, at jeg skulle blive mor til to mirakelbørn, siger hun lykkeligt.

Læs hele historien i Familie Journal, som er på gaden mandag den 6. februar 2017.

  • Tiden efter aborten
  • Hvilken sygdom har Vibeke
  • Faresignaler før aborten