Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Vel er julen børnenes fest. Men ingen kan vist i fuld alvor påstå, at de kære små ikke bliver tilgodeset med uendelige rækker af arrangementer, der involverer nisser, æbleskiver og julehygge. Og i den forstand er det kun fair, at der også findes en årligt tilbagevendende udstilling, som juleglade voksne i det store og hele kan have for sig selv.
De vil til gengæld med sikkerhed nærmest blive væltet omkuld af det bombardement af julede indtryk, der møder de besøgende i Humlemagasinet i Harndrup på Nordfyn. Og man skal givetvis have en vis alder for at glæde sig over prægtigt pyntede juleborde med antikke stel fra blandt andet Tyskland, Tjekkiet, Frankrig og England. På bordene er der anbragt skilte, der præciserer, at publikum ”må se, men ikke røre.” Og samme borde rummer tillige det endegyldige bevis på, at familiens yngste ikke er en del af målgruppen: Drister man sig til at nappe en julesmåkage fra et af fadene, redder man sig et alvorligt maveonde. De er nemlig sprøjtet med hårlak.
– Det er blomsterdekoratøren Jan Buch, som fik sin debut her på stedet sidste år, der har dækket og pyntet bordene. Men jeg har udvalgt kaffe- og spisestellene blandt mine mere end 100 stel. Der skal jo helst være en masse nyt at kigge på hvert år, siger 74-årige Peder Pedersen, som er en af stedets to daglige ledere.
Hans partner i alle livets forhold er den fem år yngre Ole Bjørn Pedersen. De har dannet par siden 1971 og fik papir på hinanden i 2000. Den tidligere landmand Oles område er dog især de smukke temahaver, der omkranser Humlemagasinet, mens Peder tager sig af udstillingerne. De to deler en interesse for kultur og historie. Men Peder er den udadvendte, der får lov til at fortælle gæster og journalister om alt det spændende og skønne, som stedet har at byde på. ”Får lov til” er nok lidt af en underdrivelse, for han er slet ikke til at stoppe igen, når først han får begyndt. Og der er stof til mange timers hygge og adspredelse i Humlemagasinet, der har været i Peders families eje i generationer.
Læs også: Tina Jul fejrer jul året rundt.
– Min morfar og mormor startede i 1899 Vestfyns Humlemagasin, hvor de solgte humle og malt til hjemmebrygning af øl. Fire år senere udvidede de forretningen, da de fik lov til at bygge på 10 tønder land jord, der hørte til kirken, fortæller han.
Dagmarsalen, hvor juleudstillingens 10 kaffeborde og 10 spiseborde er opstillet, er i øvrigt opkaldt efter Peders mormor. Men julerierne fortsætter med uformindsket styrke i andre rum, for udstillingen omfatter også 10 store, velpyntede juletræer. Og dem må man i modsætning til bordene godt røre ved.
– Faktisk må man plukke af pynten. Det hele er nemlig til salg. Så kan man gå hen i vores butik og købe den pynt, man kan lide, inden man tager hjem. Vi køber pynt både på messer og direkte hos firmaer, og vores frivillige laver også en del pynt, så det er en dejlig blanding af færdigkøbt og hjemmegjort, og det kan folk godt lide.
I Familie Journal nummer 49, der kan købes fra den 5. til den 11. december 2016, kan du læse resten af historien og ikke mindst nyde billederne og den fantastiske julestemning.