Jeg har verdens bedste Hanne

Mandag, 22. juni 2020
Foto: Søren Lamberth
Hans Jørgen Buchberg har nemt ved at finde de rette ord, så han digter om alt det, han ser og hører. Ved sin side har han hustruen Hanne, men hende måtte han kæmpe lidt for at få fat i ...

Det er, som om ordene og melodierne drysser ud af Hans Jørgen Buchbergs hoved, bare han ryster på det. Digte og sange kan dukke op midt om natten, eller når han set et flag i modvind eller et strejf af solskin. Det er heldigt, at Hans Jørgen i Kalundborg er gået på pension fra sit arbejde som skolelærer, for han rimer og digter, spiller og synger nærmest døgnet rundt. Det gør han, bare fordi han kan, og fordi han elsker livet – og sin muse, Hanne, der også er hans kone.

Hanne kom ikke helt så nemt til ham, som ordene og rimene gør. Hans Jørgen måtte arbejde for sagen, men da det endelig lykkedes at få fat i hende, kunne han kalde sig en meget lykkelig mand, og det har han sådan set været lige siden.

Han er også en kendt mand – takket være internettet, hvor han indtil nu har lagt over 300 forskellige digte og sange op på sin YouTube-kanal. Sangen om Kalundborg, sangen om Danmark, digte om livet, digte om børn, præludier, revytekster. Der findes ikke det, Hans Jørgen ikke kan digte om, og der er ikke noget, der kan holde ham tilbage. Han optræder også gerne i forklædning og med fordrejet stemme, men uanset hvad er hans tekster så populære, at han har en stor fanskare over hele landet.

To med bagtanker

Det stod ikke i kortene, at Hans Jørgen skulle være digter. Da han var knægt, ville han være tømrer eller snedker. Hans store helt var sløjdlærer, og han opfordrede drengen til at blive lærer. Det var jo godt med sådan et fast arbejde og god pension, men det var nu ikke derfor, Hans Jørgen kom til at elske sit job som lærer. Det var, fordi han elskede at have med børn at gøre.

– Jeg kom ind på seminariet, da jeg var 17 år, og da jeg var færdig, var jeg stadig en ret ung lærer, men jeg har aldrig syntes, at det var et svært job. Det handler vel bare om at kunne lide børnene og deres forældre og lære børnene noget, for det vil de jo i grunden gerne. Så går resten af sig selv.

Først blev han lærer i København, senere kom han til Kalundborg. Han blev gift og skilt og alene, og det mente nogle af eleverne, at de kunne ændre på.

– Hannes tvillinger gik i den ene af mine klasser. De var 11-12 år, og de inviterede mig hjem for at holde juleaften sammen med dem og deres forældre, siger Hans Jørgen.

Seks børn og et lille hus

Det mente Hanne,nu ikke var en god idé. Hun var gift og syntes, det var lidt mærkeligt, at hun skulle invitere en enlig mand hjem sådan ud af den blå luft, men der var nu noget besynderligt ved den lærer, tænkte hun somme tider ved sig selv.

Læs også om en anden der fandt kærligheden

– Det var, som om Hans Jørgen altid dukkede op, uanset hvor jeg var. En dag mødte jeg ham i Kvickly, hvor han inviterede på en kop kaffe. Jeg gik på VUC på det tidspunkt, og da jeg skulle lave en opgave om Japan, havde han lige præcis de bøger, jeg skulle bruge på biblioteket, for det var selvfølgelig også ham, der sad på skolebiblioteket. Det var faktisk mærkeligt, syntes jeg dengang, fortæller Hanne.

Men så mærkeligt var det faktisk ikke. Hans Jørgen syntes aldrig, han havde set smukkere og dejligere kvinde end Hanne, og det blev han ved med at synes. Også da hun en dag blev skilt og stod alene med tre børn. På et eller andet tidspunkt må hun have overgivet sig til den ihærdige skolelærer, for de blev gift 2. oktober 1999. Tilsammen havde de seks børn og et lille hus ved havnen, senere er det også blevet til ni børnebørn, men hos parret har der aldrig manglet hverken hjerte- eller husrum.

– Jeg elskede at være lærer, men da jeg gik på pension i 1999, var jeg også lykkelig. Den første dag efter sommerferien, da jeg så alle de andre trille af sted mod skole og arbejde, stod jeg der og var pensionist og havde al den tid, jeg bare kunne ønske mig. Det var stort.

Hans muse

Siden er der blevet bygget sommerhuse og malet billeder, men mest af alt er der blevet digtet. Hvert eneste barnebarn har fået sin egen godnatsang, og masser af mennesker rundtomkring i landet har fået glæde af Hans Jørgens mange ord. Selv er han bare forbavset over og glad for, at alle hans ord kan gøre både ham selv og andre glade, for der er rigtig mange mennesker, der har hørt hans sange på nettet.

– Ord og rim kommer til mig sådan uden videre, og så skriver jeg dem ned, finder keyboardet frem og sætter båndoptageren til, og så er der en ny sang, som han siger.

Hanne er hans muse og store inspiration, og hun synger også flere af sangene.

Læs også om Jørgens sang

Det eneste, Hans Jørgen ikke bryder sig om og aldrig taler om, er sygdom. Han er 81 år, og han ved godt, at udløbsdatoen nærmer sig, men han tænker ikke så meget over det. Indeni er han stadig en ung knægt, der mærker livsglæden boble i hele kroppen.

Og hver dag husker han at give sin Hanne et kram, for livet er fantastisk, synes han.