Brev til Puk Elgård: Jeg er træt af sære madvaner

Søndag, 8. september 2019
Af redaktionen. Ill. Birgitte Ahlmann
Når gæsterne til en frokost hver især har fravalgt enten kød, fisk eller gluten er det ikke nemt at være værtinde, har kvinden, som her har skrevet til Puk Elgård, erfaret.
Brev til Puk Elgård: Jeg er træt af sære madvaner

Kære Puk

Vi har lige haft frokost i sommerhuset med deltagelse af to sønner, to svigerdøtre, fire børnebørn og min kusine.

Efterhånden har de fleste fået nogle madvaner, som er svære at hamle op med. To spiser ikke kød, men dog fisk, en spiser hverken kød eller fisk, en har fravalgt gluten i sin kost, og en er diabetiker (det kan hun jo dog ikke selv gøre for). Og så har vores ene søn fravalgt oksekød på grund af klimabelastning.

Jeg var ved at løbe skrigende væk!

Min mand sagde bagefter, at næste gang, vi inviterer, kan de selv tage mad med.

Hvorfor er der efterhånden så mange, som har valgt at være så besværlige med deres mad? Og har du et godt forslag til, hvordan man næste gang kan lave mad til sådan en flok?

Farmor

Kære Farmor

Jeg tror ikke, du er den eneste, der kæmper med at få menuen til at hænge sammen. Jeg tror, at grunden, til at vi nu spiser så forskelligt, er, at der er langt større fokus på, at mad kan påvirke vores helbred.

Jeg tilhører desværre også den gruppe mennesker, der ikke kan spise alt. Jeg bliver meget syg af f.eks. kål, kærnemælk, bønner, asparges, fetaost og en del andre madvarer.

Jeg har fået en liste fra Harvard Medical School. Ren og skær videnskab og ingen hokuspokus, men forskere har fundet ud af, at visse madvarer kan udløse migræne. Hvis jeg spiser fra den forbudte liste, kan jeg blive syg i flere dage.

Så jeg ville også være en besværlig gæst omkring dit frokostbord, men den liste betyder over en halvering af mine migræneanfald. Så jeg kan godt forstå, hvis nogle mennesker vælger fødevarer fra.

Læs også: Ingen appetit i 14 år

Nu er klimasnakken så også for alvor kommet i spil, og folk vælger anderledes måltider af hensyn til miljøet. Hvilket faktisk er ret fornuftigt.

Det gør det ikke lettere at sammensætte en menu, men det forklarer måske, at det ikke er ren og skær hysteri, når vi er lidt besværlige, hvad mad angår. Og hvordan løser vi det så?

Jeg tror, vi må vænne os til at spørge vores gæster, før de ankommer. Er der noget, I ikke spiser? Så må de melde tilbage, og derefter må man kokkerere så godt, man kan.

En god løsning kunne være at lave en menu, der består af forskellige små retter. Så kan man selv vælge. Lidt grønt, lidt fisk, lidt kød. Det stiller selvfølgelig krav til kokken, men et smukt bord med små lækre retter er et hit for de fleste.

Kærlig hilsen Puk