Esbjergs julemand er børnenes velgører

Tirsdag, 15. december 2020
af Johan Isbrand, Foto: Dan Mariegaard
Michael Koed, Esbjergs julemand, brænder for at glæde og underholde børn. Og de udsatte af slagsen har en særlig plads i hans hjerte. I år arrangerer han for 10. gang i træk juletræsfest for mindrebemidlede børn. De velgørende fester sikrede ham i 2019 titlen som årets julemand.
Esbjergs julemand, Michael Koed, er børnenes velgører.

I sin oprindelige skikkelse hed julemanden Sankt Nikolaus og var en græsk biskop, der levede fra omkring år 280 til 350. Hans hjerte brændte for de fattigste, og især var han kendt som de fattige børns velgører. Det giver således god mening på flere planer, at Michael Koed fra Esbjerg i fjor blev udnævnt til årets julemand af Dansk Julemands Laug.

For han har ikke bare et formidabelt tag på børn og kan som kun de færreste tænde julelys i øjnene på de kære små. Det ligger ham også meget på sinde at bidrage til, at selv de dårligst stillede familier får en god jul. I år har hans juletræsfester for mindrebemidlede børn 10-års jubilæum.

– Festen foregår på Esbjerg Rådhus, og i 2019 gik det over al forventning med fuldt hus og 250 glade børn og voksne. Børnene hyggede sig og legede, og ifølge de tilbagemeldinger, jeg har fået fra mine hjælpere, var de endda betydelig mere velopdragne end sædvanligt, fortæller Michael, 59 år.

Han deltager ikke selv i den årlige juletræsfest. For når den står på, passer han sit faste sæsonarbejde som julemand i Esbjerg Storcenter, mens hans sjællandske kollega Allan napper dansen om juletræet med de glade børn på rådhuset.

– Jeg står for alt det praktiske og sørger for, at det hele er klar til festen. Og så sørger de omkring 30 frivillige hjælpere for, at det hele kører. De frivillige har en lige så god oplevelse som børnene, og mange vil så hurtigt som muligt have oplyst datoen for den næste juletræsfest, så de kan få den skrevet ind i kalenderen. Jeg har oplevet, at nogle simpelt hen har taget fri fra arbejde for at kunne give en hånd med. Og også rådhusbetjentene går en ekstra mil for at få alt til at klappe, siger Michael.

Jan MIllan Thøgersen er det mandlige svar på Gertrud Sand. Læs om ham her.

Der manglede da heller ikke noget til arrangementet i 2019, hvor både en ansigtsmaler og en ballonkunstner bidrog til de børnevenlige løjer. Ligesom der naturligvis var både julegaver og slikposer.

– Nogle af børnene siger endda, at julegaven, som de får til festen, er finere end de julegaver, deres forældre har råd til. Og jeg bliver dybt rørt og får gåsehud, når jeg hører, at en knægt på fem-seks år har konstateret over for en hjælper, at dagen simpelt hen har været den bedste i hans liv. Der er også de tankevækkende episoder, hvor et søskendepar eksempelvis glædestrålende fortæller, at de har fået deres pæneste tøj på hjemmefra, fordi de skulle til juletræsfest, og det tøj, de taler om, er tydeligt slidt og fyldt med huller, fortæller Michael.

Julemand i sjælen

Esbjergs julemand har i dag ingen ”nissemor” i sit liv. Men han er far til sønnerne Steffen og Thomas, som er henholdsvis 36 og 29 år, og to børnebørn på knap to og fire år er det også blevet til.

– Jeg har altid haft meget let ved at have med børn at gøre. Da mine drenge var små, var der altid et hav af børn, der legede hos os. Naboernes børn følte sig lige så meget hjemme, som mine egne gjorde. Og når vi var til fest, havnede jeg altid på et eller andet tidspunkt ved børnebordet. Jeg er stærkt fascineret af børns evne til at sige præcis, hvad de tænker og føler. De har ikke alle de filtre, som voksne er belemret med. Over for børn kan du ikke foregive at være noget, du ikke er. De gennemskuer dig med det samme, siger Michael.

Vild med tv-julekalendere? Her kan du teste din paratviden om dem.

Ud over sit daglige arbejde som vægter i et vagtfirma beskæftiger han sig faktisk med børneunderholdning året igennem ved alskens fester og arrangementer, hvor han klovner, tryller og laver ballonfigurer som enten klovnen Micki, Kaptajn Vom eller en tredje figur.

– Men uanset om jeg sidder iført klovnenæse og alt for lange sko, er der altid børn, som kan finde på at sige: ”Julemanden er her!” Selv når jeg går på gaden i mit almindelige tøj, kalder børnene mig for julemanden. Åbenbart har jeg en udstråling, der får dem til at tænke i de baner, filosoferer Michael, hvis store, naturlige skæg muligvis også er en medvirkende faktor.

Når han besøger børnehaver i juletiden iklædt den røde dragt, gør hans særlige børnetække sig også gældende:

– At få 80 børn til at holde mund på én gang og blive siddende på deres numser, til de får besked på andet, er nok ikke en opgave, som ret mange ville kunne håndtere. Men jeg kan få dem til det. Sidst jeg prøvede det, sagde en af pædagogerne bagefter: ”Har du meget travlt i næste uge? Ellers må du gerne kigge forbi. Det er længe siden, de har været så stille!”

Hjælp på et tørt sted

Han erindrer et par juletræsfester fra sin egen barndom, men de gjorde ikke noget overvældende indtryk.

– Helt anderledes blev det, da jeg begyndte at komme til juletræsfester med mine egne børn. Det var altid en kæmpe oplevelse ikke bare for ungerne, men også for mig som voksen. Det blev en af de begivenheder, jeg så frem til hver eneste jul. Og da jeg senere selv begyndte at arrangere juletræsfester, havde jeg en helt præcis idé om, hvordan festerne skulle være.

Esbjergs julemand er altid med til Santa Claus Winter Games i Norge. Læs den sjove artikel her.

For 15 år siden fik Michael sin første tjans som julemand i Esbjerg Storcenter, der dengang hed Gjesing Centret, da centrets faste julemand måtte melde fra. Det blev hans skæbne. For hans forunderlige indvirkning på børn stod lynsnart klar for ham.

– Jeg havde en lang snak med en lille dreng, som begyndte at fortælle løs om sin mormor, der havde været syg og nu var gået bort. Jeg lyttede dybest set bare til hans historie, og jeg kunne se, at hans mor stod og blev pinligt berørt. Bagefter undskyldte hun for hans opførsel, hvilket hun selvfølgelig slet ikke behøvede. Og hun forklarede, at det simpelt hen var første gang, han havde talt om sin mormors død. Det var åbenbart en julemand, der skulle til for at få ham til at lukke op for posen.

Og det er tilsyneladende børn i alle aldersgrupper, der drages af den skæggede, rødklædte herre:

– Teenagere kan godt synes, det hele er lidt barnligt. Men så oplever jeg pludselig, at nogle af dem kommer listende hen til mit kontor sammen med nogle yngre søskende og undskylder sig med, at de jo lige er nødt til at holde deres lillesøster i hånden, fortæller han og ler højlydt.

Michael betegner sidste års udnævnelse til årets julemand som en stor ære.

– Ovenikøbet plejer der at være tre nominerede, og så er der ellers kampvalg mellem dem. I fjor var jeg den eneste nominerede. Det var en stor, glædelig overraskelse, siger en stolt Michael Koed.

Har du styr på maden til juleaften? Få hjælp her.