Til julemands-OL: Julemænd mødes – og skæg opstår

Torsdag, 19. december 2019
af Johan Isbrand, Video: Søren Lamberth
Netop nu glæder vi os alle til jul. Men hvad laver højtidens travleste faggruppe, når årets bedste tid er slut? Ja, nogle af dem runder sæsonen af med hygge, leg og spas i selskab med kolleger ved Santa Claus Winter Games i Norge. Familie Journal var med, og der var stemning og højt julehumør i perfekte, sneklædte omgivelser. Se også vores muntre stemningsvideo.

Det er ikke noget, man oplever hver dag: At køre i en turistbus fyldt med danske, svenske og norske julemænd fra Oslo Lufthavn til Savalen Fjellhotell & Spa 300 kilometer længere nordpå. Nogle af julemændene er allerede i fuldt udstyr, mens andre er i civil.

Vi er på vej til Santa Claus Winter Games – eller Julenissens Vinterleker, som arrangementet hedder på norsk.

Giv et abonnement på Familie Journal i julegave.

Og turen foregår på et tidspunkt, hvor de færreste tænker på jul, nemlig få dage efter nytår. Vinterlegene er skabt med særligt henblik på den faggruppe, der slider allerhårdest i det i julen: De professionelle julemænd, der her kan runde årets travleste tid af med fem dages afslappet, socialt samvær med kolleger, som de deler livsopgave med, men som de alt for sjældent ser.

– Det er 10. gang, jeg er med i Norge. Jeg kan ikke undvære det. For mig er det afslutningen på julesæsonen og et festligt frikvarter, inden hverdagen begynder igen, siger 57-årige Michael Koed fra Esbjerg.

Familiesvaghed

Michael er en af de få, der er draget alene mod de sneklædte fjelde ved søen Savalen tæt på byen Tynset. De fleste andre i bussen hører sammen par- og familievis.

Kjeld Rye er blandt de julemænd, der altid er med i Norge. Læs hans historie her.

En professionel julemand har ikke sjældent en livsledsager, der træder til som ”nissemor”, når opgaven kræver det. Og ofte er børn, børnebørn eller begge dele involveret som hjælpenisser.

Julesind og trangen til at sprede juleglæde er tit en familiesvaghed, og det er ingen tilfældighed, at den nyeste forening for juleunderholdere i Danmark hedder Danske Julemænd, Nissemødre & Nisser. Foreningen er rigt repræsenteret på denne tur med 17 danske deltagere blandt de omkring 70 i alt.

Det er det norske julemands-laug, Julenisselauget Norge, der arrangerer legene, og de kunne ikke holdes et mere velegnet sted end på førnævnte hotel, som gennem de seneste 20 år har gjort julede aktiviteter til et speciale og skabt et kompleks, der blandt andet består af Julemandens hus, der har åbent i skoleferie og på lørdage året rundt, og Verdens største peberkagehus, som man endda kan leje et værelse i. Det er kort sagt et sandt paradis for de juleglade, vi skal besøge. Og tilmed langt oppe i Norge, hvor der er garanti for snedækkede omgivelser.

Juleønsker og magi

Da alle er vel indkvarteret, bliver vi kaldt til informationsmøde i Julemandens hus, hvor Nisselaugets tidligere oldermand vil informere om de næste dages program.

Tina Jul hadede sit efternavn. I dag er hun juletosset. Læs her.

Der er fem kategorier af deltagere: Julemænd, nissemødre, nissebørn, seniorjulemænd og seniornissemødre. Og der er selvsagt et uniformsreglement. Deltagere, der ikke er klædt som julemænd og nisser, kan ikke dyste med.

Den stemningsfyldte bjælkehytte, der udgør Julemandens hus, er i øvrigt et kapitel for sig selv: Der er en julebutik med alt fra trøjer over julekopper og nissefigurer til snekugler af glas. Et andet rum er domineret af julemandens legetøjsmaskine, men i en noget avanceret udgave. På førstesalen bliver julestemningen endnu mere eventyrlig. Her finder man både julemandens trone, hans skrivebord og et gigantisk juletræ med sutter, som de kære små har afleveret til den gavmilde herre.

– Jeg har arbejdet som julemand i det små gennem 18 år, og jeg har efterhånden hørt en del om, hvor fantastiske Savalen-legene er. Det er første gang, jeg er med, og jeg er glad for, vi er taget hertil. Alt er utrolig gennemført, siger Henrik Larsen Kristiansen fra Pandrup, som er i selskab med hustruen Susanne og deres børn Cecilie Henriette og Christian Alexander samt venneparret Henrik og Marianne Olsen fra Klim og deres barnebarn Bastian.

Date med julemanden

Efter en tiltrængt nats søvn og overdådig morgenmad i hotellets restaurant går det løs foran Julemandens hus, hvor den olympiske nisseild tændes af en dansk og en svensk julemand i fællesskab, og banens startlinje tegnes med drys af kanel i sneen.

Læs en skøn artikel om Dario Campeotto og hans jul med fru Gertrud.

Helt i legenes sportslige ånd er der herefter opvarmning, hvilket absolut må siges at være på sin plads midt i sneen og kulden. Seancen er dog en anelse utraditionel:

Anført af julemanden fra Esbjerg og ledsaget af tonerne fra en harmonikaspiller kaster den rødklædte flok sig ud i et lille motionsprogram. Så skulle selv den mest forfrosne nisse være varmet igennem. Se det muntre sceneri i videoen ovenfor.

Dagens første konkurrence er postsækkast. Og allerede her registrerer Familie Journals udsendte den første antydning af, at julemænd definerer sportsånd lidt bredere og festligere end andre befolkningsgrupper.

Reglerne bliver nemlig ikke fulgt bevidstløst. Tværtimod går der ofte anarki og gavtyvestreger i den, når kombattanterne sætter hindringer i vejen for hinanden eller laver andre løjer, som normalt forbindes mere med drillenisser end julemænd. Det hele tages dog med fornøjede grin, og der bliver hverken uddelt røde eller gule kort.

En familie, der hurtigt gør sig bemærket, er Rune og Marete Jamrath og deres søn Taiz. Parret viser sig at have en sjov historie, da vi senere taler med dem under frokosten, der indtages i Julemandens hus og består af risengrød og rød saft.

Kandis-Johnny er til juletraditioner og et gran fornyelse. Læs mere her.

– I november 2013 oprettede jeg en profil på en datingside. Det specielle var, at jeg på billedet var iført fuldt julemandsudstyr inklusive kunstigt skæg. Jeg gjorde det lidt for sjov og havde nok ikke de store forventninger. Men så skrev Marete til mig, fortæller Rune.

Hustruen tager over:

– Jeg syntes, det var sjovt, at nogen gjorde noget, der var anderledes. Og så syntes jeg, han så sød ud og havde smil i øjnene. Jeg havde lyst til at finde ud af, hvem manden bag kostumet var. Og jo mere vi skrev sammen, jo mere forelsket blev jeg. At han i virkeligheden er juletosset året rundt, anede jeg ikke dengang. Men jeg er med tiden blevet trukket mere og mere ind i hans verden. Man bliver jo så glad af alt det julehejs.

Pak en bold ind

Julefolket dyster både udendørs og indendørs.

Læs den skøre historie om Ingeborgs årgangspebernødder her.

Om eftermiddagen er der således konkurrence i gaveindpakning på tid. Og lige som i flere af de udendørs konkurrencer bliver nærværende blads journalist og fotograf tilskyndet til at deltage. Her bliver det endnu en gang demonstreret, at julehumør i dette selskab altid er vigtigere end pertentligt regelrytteri, og denne gang er det påklædningsregulativet, der bliver set stort på.

Men iført lånte nissehuer får vi lov til at give vores bidrag til den almindelige underholdning. Og det er faktisk sværere, end man tror, at pakke en kuglerund legetøjsfodbold ind.

Dagen efter er det damernes tur til at tænde den olympiske ild, inden det går løs med sparkstøttingræs, kælkning, træsavning og Kims Leg, som er et indendørs huskespil opkaldt efter hovedpersonen i Rudyard Kiplings roman ”Kim”. Og på fjerdedagen om søndagen venter en overdådig julefrokost.

For julemænd som for alle os andre kulminerer juletiden på selve juleaften. Men for det rødklædte folkefærd får den på Savalen Fjellhotel & Spa en afslutning med manér.

Læs om sangeren Michael Korup og hans familiejul her.