Jeg fandt mit indre legebarn

Onsdag, 9. november 2011
af Johan Isbrand
Han er børnenes bedste ven på tv. Shane Brox skaber med sine fantasifulde væsener et drømmeunivers for de mindste. Fra den 21. november kan du følge Shanes eventyrlige juleunivers med Familie Journal...
Shane Brox med Blålle og alle de andre. Foto: Torkel Dyrting
Shane Brox med Blålle og alle de andre. Foto: Torkel Dyrting

- Allerede som barn gjorde jeg meget i at klippe, klistre og skabe mine egne fantasiverdener. Og jeg fortsatte med at lege langt op i teenageårene. Jeg var da heller ikke i tvivl om, at jeg skulle have en uddannelse, hvor jeg kunne bruge mine kreative evner, smiler børne-tv-værten og forfatteren Shane Brox, 42.
- Så jeg søgte ind på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, hvor jeg som 18-årig kom ind på designlinjen og dermed pludselig befandt mig 2.000 kilometer hjemmefra.

En sand kamp
På trods af massiv succes - da han besluttede sig for at trække sine evner over i en mere salgbar retning, for ikke at gå arbejdsløs - og hyppige rejser verden rundt var Shane dog alt andet end glad.
- Jeg vidste ikke, hvad der var i vejen, og jeg talte ikke med nogen om det, men efterhånden blev det en sand kamp for mig at gå på arbejde.

En let depression
Det stod nu klart for Shane, at han havde mistet noget i sit voksne arbejdsliv. Nemlig kreativiteten, legen og de sære og fjollede idéer, der altid havde været en del af ham, men som han i årevis havde gemt grundigt af vejen.
- Nu gik jeg imidlertid i gang med at tegne, male og give mine kreative sider frit løb. Men måske var det for længe siden sidst. Efter tre måneder måtte jeg se i øjnene, at jeg havde nogle problemer, jeg ikke kunne løse alene. Og så gik jeg i terapi, fortæller han.
- Jeg kastede mig ud i en proces, der handlede om at finde tilbage til det indre legebarn, jeg havde tabt et sted på vejen.
- Anstrengelserne gav pote: Jeg havde altid drømt om at skrive børnebøger, og nu begyndte min første af slagsen at tage form. "Den magiske kogebog", kom den til at hedde, men den handlede nu mest om kager.
- Bogen udkom på fem sprog. Og siden er det blevet til 13 bøger i alt. Jeg havde været usikker på, om min fantasiverden kunne være interessant for andre. Men de tosserier, jeg gik med inde i hovedet, var åbenbart slet ikke så tossede endda, fastslår Shane.

Genbrugslegetøj
Fantasien og genbrugstanken tog han også med sig, da han i 2006 blev spurgt, om han ville lave børne-tv.
Det blev startskuddet til "Shanes verden" - programmet, der har givet værten sit ry som nutidens Jørgen Clevin.
Og som har flere dimensioner end som så. Ud over behændighederne med lim og saks og den skæve, finurlige fantasi rummer Shanes historier nemlig også et gennemgående tema om at være anderledes og udenfor.
- Det er blevet mit mål i livet at inspirere børn til at være kreative og stole på deres intuition og dermed have mod til at forblive tro mod sig selv. Det styrker deres indlæring og kan komme dem til nytte senere i livet uanset, om de bliver sygeplejersker, butiksansatte eller direktører. Det er selvfølgelig min egen kreative tilgang, jeg bruger.
- Jeg sætter mig ikke ned og siger til mig selv: Nu vil jeg lave noget, som børnene synes, er sjovt. Til gengæld laver jeg aldrig noget, jeg ikke selv finder sjovt. Jeg lagde låg på de sider af mig selv i alt for mange år.

I Familie Journal nummer 47 får du det første tillæg med Shanes eventyrlige juleunivers...