Lam og stum efter blodprop i hjernen

Mandag, 9. februar 2009
af Redaktion
Med en ukuelig vilje og en aldrig svigtende støtte fra sin kone har Palle Gylling fået et liv tilbage efter en blodprop i hjernen. Nu deltager han i en landsdækkende kampagne for at hjælpe andre med at opdage symptomerne på hjerne-blodpropper i tide
? Vi lovede helt fra starten hinanden, at vi skulle klare problemerne sammen, og det har vi holdt, siger Merete og Palle Gylling. Foto: Steen Wrem
? Vi lovede helt fra starten hinanden, at vi skulle klare problemerne sammen, og det har vi holdt, siger Merete og Palle Gylling. Foto: Steen Wrem

Den første januar 2001 vågnede Merete og Palle Gylling op til noget af en forskrækkelse. - Da Palle vågnede, havde han totalt mistet talens brug og var ude af stand til at bevæge hele højre side af sin krop, fortæller Merete. Den 49-årige folkeskolelærer var ramt af en blodprop i hjernen.

Palles blodprop ramte hele familien hårdt, og senere valgte både Merete og Palle at gå i parterapi for at styrke ægteskabet.

Lam og stum
- Jeg følte mig som en sprællemand, der havde fået klippet snorene over, fortæller Palle om sin første tid efter blodproppen. - Jeg var totalt lam i højre side, og min tale var væk. Jeg kunne kun sige ja og nej, men oftest på de forkerte steder.

I Guds hånd
De første tre dage på sygehuset var bare en lang uafbrudt søvn, og da jeg vågnede, stod hele familien rundt om min hospitalsseng. Jeg anede ikke hvorfor, eller hvor jeg var. Alt i mit hoved var et stort kaos. Merete sagde, at jeg havde fået en blodprop i hjernen, men det skulle jeg ikke bekymre mig om, for jeg var i Guds hånd. Så lukkede jeg øjnene og sov videre.

Fantastisk forskel
Heldigvis havde Palle en ukuelig vilje til at kæmpe. Ved hjælp af benhård fysisk genoptræning og taleundervisning har Palle i dag genvundet ca. 85 procent af sine tidligere færdigheder, men er i mildere grad ramt af afasi - talebesvær som følge af hjerneskaden efter blodproppen.

BLODPROPPER I HJERNEN

Hvert år rammes 15.500 danskere af enten en blodprop eller hjerneblødning. 4.700 dør af sygdommen, som er den tredjehyppigste dødsårsag i Danmark.
Halvdelen af de overlevende lever resten af deres liv med alvorlige men. Manglende kendskab til symptomerne betyder, at de ramte ofte ikke får reageret hurtigt nok.
De væsentligste symptomer på en blodprop i hjernen er: Pludseligt opstået talebesvær og problemer med at forstå sproget. Pludseligt opstået hængende mundvig. Pludselige lammelser eller følelsesforstyrrelser i arme og ben. Man bør ringe 112 med det samme, hvis man observerer de nævnte symptomer hos sig selv eller andre.

HjerneSagen og Hjerteforeningen
Palles egne erfaringer med sygdommen har ført til, at han i dag er afasikonsulent for Hillerød Kommune, og lige nu deltager han i den landsdækkende informationskampagne om symptomer på en blodprop i hjernen, som Hjerteforeningen og HjerneSagen er gået sammen om.

Ikke lutter lagkage
- Dermed være ikke sagt, at vi ikke synes, det kan være svært undertiden, for man skal jo på en måde genfinde hinanden. Og det tror jeg, vi kommer til resten af livet, for med Palles afasi kan der nemt opstå misforståelser, hvis jeg ikke lige opfatter, hvad han mener. Derfor har vi også gået i parterapi, og lært at lytte bedre til hinanden og vise tålmodighed, og det er heldigvis blevet rigtigt godt, smiler hun og ser kærligt på sin mand. - Vi har fundet melodien igen.

Af Erik Pedersen

Se også:
Vibeke fik blodprop i hjernen