Lars Hjortshøj: Komik er ikke så let, som det ser ud

Mandag, 4. maj 2020
af Johan Isbrand, Foto: Martin Høien
Den romantiske komedieserie "Store Lars" kan hver torsdag i disse uger opleves på TV3. Samtlige afsnit ligger endvidere klar på Viaplay. Lars Hjortshøj og de øvrige medvirkende optræder som alternative udgaver af sig selv. Ellen Hillingsø er hans ekskone Ellen, Martin Brygmann er vennen Martin, og Lars har skrevet løjerne sammen med Søren Frellesen og Maj Bovin.
Komik er ikke så let, som det ser ud, fastslår komikeren Lars Hjortshøj.

Fortæl om serien "Store Lars"!

– Jeg spiller en fiktiv udgave af mig selv, men jeg er en noget rarere og mere sympatisk person end i "Klovn", hvor Lars Hjortshøj-figuren altid blev trukket ind, når det virkelig skulle være grimt. Der er skruet op for nogle andre personlighedstræk – blandt andet konfliktskyhed. Vi ville se på, hvad der sker, når man lader alle andre træffe de store beslutninger i ens liv. Og så er serien i høj grad blevet en historie om at søge anerkendelse de forkerte steder.

Hvor kom idéen om den utiltalende Lars oprindelig fra?

– Det var Casper Christensen og Frank Hvam, der i "Klovn" syntes, det kunne være sjovt at gå imod det billede af den rare, joviale jyde, som jeg selv havde været med til at skabe i offentligheden. Og jeg nyder faktisk at give den gas med de fæle sider. "Store Lars" har også situationer, hvor jeg tager egoistiske beslutninger og smider alle ind under bussen for egen vindings skyld.

Hvad er det bedste ved dit job?

– Variationen. Jeg laver både standup, tv, film og radio og lægger stemme til tegnefilm. Det kan ligne en rodebunke set udefra, men for mig hænger det perfekt sammen.

Frank Hvam og Lars Hjortshøj har spillet sammen utallige gange. Du kan møde Frank her.

Og det værste?

– Med tiden og alderen bryder jeg mig stadig mindre om at være på turné, som jeg var det fra august til december sidste år. Det er ensbetydende med at være meget alene i månedsvis ad gangen.

Hvordan slapper du af?

– Jeg laver mad. Andre stresser over madlavning, men for mig er det meditativt. Generelt er jeg ikke god til at slappe af. Jeg skriver hver dag, er meget disciplineret og får dårlig samvittighed, hvis jeg ingenting laver. Og jeg arbejder stadig på at lære mig selv at have præstationsfri huller i skemaet. I forhold til familien må jeg kompensere på andre måder. Blandt andet ligger det hjemme hos os helt fast, at vi holder halvanden måneds sommerferie.

Revystjernen og sangerinden Anne Karin Broberg overvandt kræften. Læs historien her.

Hvad er dit yndlingsrejsemål?

– Vi har et hus i Toscana. Nogle gange tager jeg alene derned og skriver, og andre gange er hele familien af sted. Jeg har endnu ikke fundet et sted, der er lige så pænt som Toscana med den enestående natur og verdens højeste koncentration af kulturskatte. Og så er der maden, vinen og det mere simple liv. Jeg er evigt betaget af, at man kan sætte tre enkle ingredienser sammen og få det til at smage vanvittig godt.

Hvad ville du være, hvis du ikke var blevet komiker?

– Da jeg var lille, ville jeg være tømrer ligesom min morbror. Ham så jeg op til, for tænk at kunne bygge et hus! Meget af det, jeg beskæftiger mig med, er forgængeligt og lidt luftigt sammenlignet med det synlige og tilfredsstillende resultat, man står med, når man har malet en væg.

Hvad er dit råd til et ungt menneske, der vil være komiker?

– De færreste er klar over, at størstedelen af arbejdet er en indadvendt skriveproces, hvor du forbereder dig og lærer udenad, så det hele kan komme til at se legende let ud. Publikum ser kun slutresultatet.

Her kan du læse vores interview med Peter Mygind fra tv-serien "Sommerdahl".