Maria Månson: Jeg har det svært med pinlig tavshed

Fredag, 21. september 2018
af Johan Isbrand, Foto: Gregers Overvad.
”Kulturmagasinet Gejst” på DR1 har fået ny vært i skikkelse af Maria Månson. Hun har i syv år bestyret "Filmselskabet" på DR K og er endvidere vært på "Sprogquizzen" på samme kanal. Maria har en kandidatgrad i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og er bachelor i litteraturvidenskab, moderne kultur og kulturformidling.
Jeg har det svært med pinlig tavshed, siger studievært Maria Månson

Hvad kan du som bidrage med som ny vært på "Kulturmagasinet Gejst"?

– Jeg har arbejdet intenst med film som fast stofområde i så mange år, at jeg har et historisk overblik at trække på. Når der sker noget i filmens verden, smitter det jo af på teatret og omvendt. Men jeg har selvfølgelig også store, sorte huller, som jeg glæder mig til at få fyldt op med viden. Resten af holdet er heldigvis de samme folk, som hele tiden har siddet der. Men jeg er spændt på at tage over efter Louise Wolff, som tilhører cremen af danske studieværter. Det er som at rykke en klasse op.

Hvad er det bedste ved dit job?

– Jeg lærer noget nyt hver eneste dag. Jeg elskede at gå i skole i sin tid. Nu kommer jeg løbende i berøring med emner, der skal læses op på. Research er en stor del af arbejdet. Og jeg møder masser af folk, der brænder for deres værker og deres fag. Det er inspirerende. Jeg elsker mit arbejde så højt, at jeg skammer mig. Det er svært at sige noget dårligt om det. Tænk, at jeg for eksempel i syv år har fået løn for at se film.

Hvad gør du, når du 
skal slappe helt af?

– Med to små børn er det småt med tiden til afslapning. Men jeg fordeler den mellem film, tv-serier, bøger, computerspil og tegneserier.

Mød Emmelie de Forest, der er i dommerpanelet på "All Together Now" på Kanal 5.

Hvilken kulturoplevelse 
har gjort indtryk på dig for nylig?

– Hvis det skal være noget andet end film, var jeg til et af Nikolaj Hübbes ballet-medleyer på Det Kongelige under titlen ”Dance 2 Go”. Et af indslagene var med kompagniet Corpus, der stampede energisk og pågående rundt i en støvsky af mel. Det var en overraskende, fysisk og kropslig oplevelse, der lærte mig, at dans er i stand til at påvirke mig mere, end jeg drømte om.

Hvad er dit bedste råd til et ungt menneske, der vil være tv-vært?

– Overvej, hvilken slags tv-vært du vil være og hvorfor. Og gør dig klart, at der ikke findes en fed, nem genvej. Mens jeg læste, havde jeg selv jobs som for eksempel runner og caster i branchen. Tv-verdenen er ikke så glamourøs, som man kunne tro.

Læs også: Fra tv-helt til sognepræst

Din bedste barndomsoplevelse?

– Da min ældste lillebror var lille, blev han meget syg og var tæt på at dø. Han var mellem 1½ og 2 år, og jeg var 8, og min mor ville ikke have, at jeg besøgte ham på hospitalet. Men da jeg endelig fik lov, var det en stor og dejlig ting for mig. Og heldigvis fandt de frem til, hvad der var galt med ham. Han led af glutenintolerance.

Hvordan vil du underholde en kedelig bordherre?

– Med pinlige anekdoter fra mit eget liv. Jeg har svært ved at håndtere pinlig tavshed, og mine kolleger har drillet mig med, at jeg har en tourette-lignende hang til at fortælle upassende historier i de situationer.

Mød tv-værten Hans Pilgaard og hør blandt andet om hans syn på motion.