Melissa sidder til en samtale på sygehuset med sin mor og en sygeplejerske. Hun har i et par uger været plaget af udslæt og forventer, at hun fejler ”et eller andet almindeligt.”
– Så sagde sygeplejersken, at det er hiv. Min mor begyndte at græde. Jeg sad bare der med et helt stenet udtryk i ansigtet. Og så blev jeg gal. Jeg spurgte hende: ”Betyder det så, at jeg skal dø nu eller hvad?” Jeg fik lyst til at smadre alting inde i lokalet, fortæller Melissa Kruse Olsen, der var 21 år, da hun fik diagnosen hiv.
Hun var vred, fordi hun blev smittet af sin kæreste. I dag er hun 25 år, lever åbent med hiv og er helt ligeglad med, hvad andre tænker.
Svigtet og smittet med HIV
Det er fem år siden, Melissa blev smittet med hiv. Hun blev smittet af sin første kæreste, som også var den første, hun var i seng med. Derfor blev hun rasende.
– Jeg kunne jo regne ud, at han havde været sammen med en anden. Og så benægtede han at have smittet mig, hvilket gjorde mig sindssygt gal.
– Oveni at jeg havde fået en sygdom, skulle jeg også håndtere, at han havde svigtet mig. Det var svært for mig at slippe ham. Jeg ville gerne snakke om sygdommen, da han var den eneste, jeg kendte, der også havde den. Men det ville han slet ikke. Så jeg benægtede faktisk, at det hele var sket.
Melissa startede i behandling august 2011 og allerede i november samme år, kunne man slet ikke måle virussen længere. Den sover så at sige, og så længe den gør det, kan hun leve et helt normalt liv.
– Jeg kunne ikke mærke sygdommen fysisk, så derfor var den ikke realistisk for mig. Det var en del af grunden til, at jeg kunne benægte det hele så længe.
Ikke en undskyldning for mig selv
Fordomme og uvidenhed kæmper hiv-smittede konstant imod. Hun tror, det skyldes, at folk ikke er ordentlig oplyst om hiv og stadig tror, at det er som i 80’erne og 90’erne, hvor en hiv-diagnose var lig med en dødsdom.
– At have hiv er fint nok, fordi jeg ikke mærker noget. Men når folk begynder at snakke, så gør det ondt. Folk skal vide, hvordan det hænger sammen, så vi andre kan leve normalt.
I december 2015 skrev Melissa et Facebook-opslag, hvor hun fortalte sit netværk, at hun i fire et halvt år havde levet med hiv.
- Jeg gad ikke gå og være en undskyldning for mig selv. Jeg er, som jeg er, og hvis folk ikke kan acceptere det, så er det deres problem, og så er det ikke folk, jeg gider have i mit liv.
Læs hele Melissas historie i Familie Journal nr. 30, der kan købes fra den 25. juli til 31. juli.