Ørsted er blevet et sjovere sted at bo

Onsdag, 3. juni 2015
af Johan Isbrand, Foto: Søren Lamberth
Ørsted Kro var en døende kro i en landsby truet af affolkning. Men så tog en gruppe borgere et initiativ, der helt har vendt billedet til gavn for både kroen, byen og dens beboere og hele området.

I de 17 år, den 73-årige journalist Flemming Seiersen har boet i området omkring Ørsted Kro, har kroen haft fem forskellige ejere eller forpagtere. Til sidst foregik der stort set ingenting på stedet. Ingen turde booke kroen til deres arrangementer, for de vidste ikke, om den stadig var åben ugen efter.

– Men i 2013 tog tre herrer fra byen initiativ til at indkalde til møde om kroen. Vi valgte at sætte den på folkeaktier til 1.000 kroner pr. aktie, og knap to måneder senere havde vi 1,4 millioner kroner og kunne købe kroen kontant. I dag er vi over 500 aktionærer, og der kommer stadig nye til. Men uden de omkring 130 frivillige, der dækker bord og serverer ved arrangementerne, rydder op og gør rent, kunne det ikke gå, fastslår Flemming.

Det frivillige arbejde var også en vigtig faktor, da kroen skulle restaureres. Borgerne overtog stedet den 10. september 2013, og den 15. oktober var alt klar til den store genåbning.

Læs også: Vi elsker Lolland

Jazz og komik

– Det frivillige arbejde er en meget social og hyggelig ting. Folk kommer ikke bare for at arbejde, men også for at være sammen med andre. Og kroen leverer den kaffe, som hænger uløseligt sammen med al hyggesnak og samvær, siger Kirsten Christensen, 54, der er kroens bestyrer og køkkenchef.

Kroens sal er blevet renoveret for fondsmidler. Det tidligere så mørke lokale har blandt andet fået nye lofter, og der er bygget en flot og moderne scene med topprofesssionelt lyd- og lysanlæg. Flemming fortæller:

– De fornemme forhold førte lynhurtigt til, at en lokal teaterforening så dagens lys. De opfører en forestilling en gang om året og har forrygende succes. Men scenen kan bruges til andet og mere: Komikeren Tobias Dybvad holdt prøve på sit seneste show her. I forbindelse med Kulturnatten til oktober får vi besøg af Swing Sisters. Og i det hele taget er kroens kalender fyldt. Ofte foregår der to-tre ting på en weekend, og vi må sige nej til rigtig mange, der gerne vil holde fester her. Jeg drog et lettelsens suk, da Kirsten trådte til som bestyrer, for inden da var det mig, der sad med bookingerne. Og der er i sandhed sket ting og sager siden de sløje tider, inden salget af folkeaktier kom på skinner.

Og man må give Flemming ret: Listen over arrangementer i løbet af et år er lang og mangeartet og tæller blandt andet frokostjazz, kvindeaftener, politiske møder, foredrag af en tidligere Irak-soldat, bankospil, danseskole, sangaften, bogcafé og fællesspisning til billige penge.

Læs også: Favoritter fra Norsminde

Interesse udefra

Ud over Kirsten har Ørsted Kro i dag tillige en kok og en rengøringsdame på sin lønningsliste. Dertil kommer den gavnlige effekt, kroens tilstedeværelse har for det lokale forretningsliv i form af bager, købmand, slagter og håndværkere.

– Generelt kører køkkenet med populære danske klassikere som tarteletter og stegt flæsk, mens den til vores gourmetaftener står på for eksempel røget dådyrkølle, bagt gedeost og andre specialiteter – alt sammen selvfølgelig på basis af gode, lokale råvarer, fortæller Kirsten, der har en fortid som køkkenleder og underviser på Djurslands Folkehøjskole.

Gourmetarrangementerne lokker gæster til fra både Randers og Aarhus. Og på tilsvarende vis har 58-årige Johnny Andersen i sit daglige erhverv som ejendomsmægler oplevet en stigende interesse fra de nærliggende større byer. Især fra børnefamilier, der gerne vil ud af byen, og i Ørsted kan få et hus til det halve af, hvad det koster i Aarhus.

Mennesker mødes

Kirsten nikker bekræftende:

– Tendensen har jo været, at de unge flytter til storbyerne, når de skal uddanne sig. To af mine egne tre sønner bor i dag i Aarhus og den sidste i Aalborg. Men vi mærker tydeligt, at byen er ved at blomstre op, så måske vender det.

Også for Ørsteds faste beboere har kroen forbedret livet. Den tidligere skolelærer Jane Hansen, 63, som både er aktionær og blandt de mest aktive frivillige, formulerer det sådan her:

– Min mand Henning og jeg både kender og taler med flere mennesker i dag. Som frivillige arbejder vi jo sammen på kryds og tværs. Og når vi mødes i andre sammenhænge, mangler vi aldrig samtaleemner, for der sker jo altid noget på og omkring kroen. Det er simpelthen blevet sjovere at bo her i Ørsted!

Læs også: Nu bestyrer de restauranten

Forkantshistorier søges

Historien, du netop har læst, er en del af en serie, vi har døbt ”På forkant med Danmark”. På Familie Journal bryder vi os nemlig ikke om udtrykket udkantsdanmark, som efterhånden har fået en rigtig negativ værdi. Rundt om i landets yderområder foregår der rigtig mange positive ting. Dem vil vi fokusere på i serien, der af samme årsag har ordet forkant som omdrejningspunkt. Hvad med dit lokalområde? Sker der noget spændende der? Og er der ildsjæle, der gør en indsats, som du mener, andre kan have gavn af at læse om? Så send en e-mail til redaktionen@familiejournal.dk med en kort beskrivelse. Skriv ”Forkant” i emnelinjen.