Sådan er det at leve med gigt

Tirsdag, 28. marts 2017
af læge Lotte Bang. Foto: Panthermedia
Seks gode råd til dig, der er ramt af gigt. Foruden de fysiske smerter er det også en psykisk udfordring at skulle håndtere en kronisk sygdom som slidgigt.
Sådan er det at leve med slidgigt

At leve med en kronisk sygdom som slidgigt, er ikke altid så nemt. Kroniske smerter og nedsat funktion i dagligdagen kan give dig nedsat livskvalitet. Det er en stor psykisk udfordring at skulle acceptere et liv med smerter resten af livet. Her får du seks gode råd, der kan lette din hverdag:

1) Smerterne gør dig træt, du kan få problemer med at sove, føle angst og vrede over din situation og have lyst til at isolere dig. Måske er der problemer med appetitten, dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær.

Alt dette medvirker til, at du rent faktisk har en øget risiko for at udvikle depression.

Søg hjælp, snak med din læge, med familie og venner om, hvordan du har det, og brug eventuelt en psykolog, hvis du har behov for yderligere hjælp til at håndtere din livssituation. Det kan også være en god ide at opsøge patientforeninger, hvor man kan møde andre mennesker i samme situation og dele oplevelser med nogen, der rent faktisk ved, hvordan det er at have netop din sygdom.

Læs også: Sådan håndterer du kroniske smerter ved gigt

2) Hold de påvirkede led varme med termobandager eller kameluldsvarmer, hvis det er muligt, det kan give lindring.

3) Husk at bruge sko med god stødabsorbering eller stødabsorberende indlæg, hvis du har slidgigt i vægtbærende led.

4) Brug en stok til aflastning af hofte- og knæled.

5) Brug redskaber med store greb, hvis du lider af slidgigt i hænderne. Der findes også mange køkkenredskaber, der er beregnede til folk med slidgigt i hænder og fødder spørg eventuelt i Gigtforeningen.

6) Bevægelse og motion kan være en vej til at klare hverdagen og bibeholde en god funktionsevne i dine led.

Læs mere om gigt på Gigtforeningens hjemmeside

Kender du symptomerne på gigt?

Dine symptomer på slidgigt i et led vil i starten typisk opleves som smerter, der hovedsageligt provokeres ved igangsætning. Det vil sige, når leddet efter en pause skal bruges igen.

Efterhånden opstår der smerter, når du belaster leddet, og til sidst kan smerterne også genere dig, selvom du bare sidder eller ligger helt stille.

Smerterne kan blandt andet føles borende, murrende, stikkende eller skærende og fornemmes ofte, som om de stråler væk fra det gigtramte led, og smerterne svinger i styrke. Nogle dage er det rimeligt, andre dage ikke til at holde ud, og smerterne har ikke nogen entydig sammenhæng mellem, hvor fremskreden gigten er i forhold til, hvor ondt du har.

Leddet bliver tiltagende stift, du kan måske se, at det hæver, det føles varmt, og du kan høre skurren og knasen i leddet, når du bevæger det. Efterhånden kan leddet blive helt misdannet at se på, bevægeligheden nedsættes betydeligt, og der sker svind af muskelfylde og kraft omkring leddet.

Læs også: Sådan kan du håndtere dine gigtsmerter