Tid og ro er tv-værtens største juleønske

Torsdag, 20. november 2014
af Johan Isbrand, foto: Søren Lamberth
Journalist og studievært Mette Frisk fra Madmagasinet på DR1 julehygger med sønnerne Aske og Svante og deler juletanker og -minder med Familie Journals læsere.
Med brændte mandler, kanelmandler og clementiner på bordet er der dømt familie- og julehygge.
Med brændte mandler, kanelmandler og clementiner på bordet er der dømt familie- og julehygge.

Julepynten har fundet vej ud af sin kasse og pryder nu stuerne i huset på Amager, hvor journalist og studievært Mette Frisk fra DR1's "Madmagasinet" bor sammen med gemalen Søren, der også er journalist på DR, og deres to fælles sønner, Aske på 5 år og Svante på 2, samt periodevis også Sørens to store døtre fra et tidligere forhold, Ida og Carla på 17 og 15 år.

Når årets sidste udgave af "Madmagasinet" sendes den 9. december, er der endnu 10 dage, til Mette kan gå på juleferie, og julefreden dermed for alvor kan sænke sig over det lille hjem. Programmets 40 årlige udsendelser optages løbende og cirka fire uger i forvejen. Og i år har værten endda mere travlt end normalt op til jul, da hun har valgt at holde en ekstra lang juleferie med familien: Den 1. januar, når julen og nytåret er forbi, går turen til Thailand i 16 dage.

Jul i Sønderjylland

- Søren og jeg går ikke så meget op i gaver. Et år aftalte vi at give hinanden en juicepresser til jul, men vi fik den aldrig købt, så sådan en kan vi ønske os af hinanden igen i år. Det, jeg ønsker mig mest, er i virkeligeden tid og ro til at hygge igennem med familien. Og det ønske får jeg opfyldt, når vi tager på vores lange tur til Thailand.

Inden, familien når så langt er højtiden blevet behørigt fejret hos Mettes forældre i Sønderjylland.

- Vi skifter mellem at holde juleaften hos min familie og hos Sørens på Fyn. Når vi er hos mine forældre, er mine to yngre søstre med "vedhæng" også med. Plus den enes datter, der er et år ældre end Aske. Hele flokken samles i løbet af den 23. og 24. december, og så spiser vi risengrød til frokost. Allerede om eftermiddagen juleaftensdag får børnene et par af deres gaver. Der er jo så mange, at de ikke kan nå både at åbne dem og lege med dem om aftenen, og de har endnu ikke nået den alder, hvor målestokken hedder "jo flere gaver, jo bedre", fortæller hun.

Skærmtrolden Sebastian Klein er også altid en tur forbi Fyn i julen. Læs om hans højtid her.

Ikke så tjekkede

- Vi spiser and juleaften. Og i bedste, sønderjyske tradition laver min mor ikke bare rødkål til, men også hvidkål med fløde.

- I de efterfølgende juledage gør vi ophold på Fyn, så vi også får set Sørens side af familien. Andre år gør vi det lige omvendt. Men vi har faktisk også gjort forsøget med at holde juleaften her hos os. Vi er bare ikke så toptjekkede typer, og det bliver derefter. Jeg husker det år, hvor vi havde bragt et juletræ hjem lillejuleaften og stillet det på terrassen, hvorefter vi kom i tanker om, at vi ikke havde en juletræsfod. I kælderen fandt vi dog nogle gamle brædder, som vi hamrede direkte fast på træet. Det kom op på højkant, men helt lige blev det ikke, griner Mette og napper en brændt mandel fra skålen på bordet.

- De er mit yndlingsjuleknas. Året rundt er jeg meget glad for salte mandler, som jeg selv laver. Og de brændte er jo så at sige julevarianten. De er allerbedst, når man køber dem helt friske og varme i et kræmmerhus fra en bod på gaden. Jeg har aldrig gjort det så meget i at bage kager, men i år vil jeg prøve at lave honningkagefigurer med drengene og pynte dem med glasur. Det er et projekt, der egner sig perfekt til en gang jule- og familiehygge.

Her kan du finde en himmelsk opskrift på honningkagefigurer.

Den argentinske julemand

Posen med Mettes juleminder byder både på sjove og mindre sjove oplevelser:

- Som 15-årig var jeg udvekslingsstudent i Costa Rica. Jeg holdt også jul der - i lækker sommervarme og med plasticjuletræ. Og en af de veninder, jeg fik der, kom seks år senere på besøg i Danmark til jul sammen med sin kæreste fra Argentina. Vi holdt jul hos mine forældre, og til min mors store glæde var min veninde vild med hendes danske julemad. Det år havde min far en aftale med nogle naboer om at komme over og optræde som julemand for deres børn. Men da de sandsynligvis ville have genkendt ham, trådte vores argentinske gæst til i stedet. Han var et ordentligt brød og havde tilmed latinamerikansk kulør, og børnenes øjne var ved at trille ud af hovedet på dem. Aldrig havde de set så kæmpestor en julemand! Vi er stadig på julekort med ham og min veninde.

- Et andet år i min teenagetid blev min mor syg til jul. Og så blev hele familien ellers sat i sving. Min mor lå på sofaen og udstak ordrer, og selv om det holdt hårdt, endte det med at gå. Om end julemiddagen selvfølgelig ikke blev helt, som hun ville have lavet den. Når min far har taget en støvsuger i hånden, har det i min familie i øvrigt altid været et sikkert tegn på, at julen var lige om hjørnet!

- Julemanden har vi aldrig troet på hjemme hos os. Men på førstesalen her i huset har vi en nisse boende, som bytter rundt på ting i hjemmet og laver ballade. Børnene får også en lille gave fra ham i ny og næ. Og jeg vil tro, at han i år måske tilmed kan finde på at lægge en rigtig julegave til dem under træet juleaften.

- Blandt julesange er det i øvrigt hos os som i mange andre børnefamilier "På loftet sidder nissen", der tager flest kegler. Og indlevelsen når selvfølgelig sit højdepunkt, når vi kommer til passagen, hvor Nissefar gør et hop, siger Mette Frisk med et smil.

Skuespiller Anne-Grete Bjarup Riis' far kom for skade at afsløre julemanden. Læs den sjove historie her.