Vin i Vestjylland er et familieprojekt

Torsdag, 31. december 2015
af Karen Døssing Foto: Henrik Bjerg
Tre generationer arbejder sammen om at dyrke og fremstille vin på Vester Vedsted Vingård syd for Ribe

I Vester Vedsted syd for Ribe er 2 hektar jord beplantet med 10.000 vinstokke.

Det hele begyndte med praktiserende læge Poul Kulmbachs interesse for vinproduktion. Det har været en hobby siden studietiden og er det stadig i dag, hvor han dyrker vin ved siden af sit daglige arbejde med sin praksis. I 2008 plantede Poul, i dag 62 år, de første vinstokke.

Hele familien – som består af hustruen, lægesekretær Birte Kulmbach, 59, seminarielærer Marie, 32, og hendes franskfødte mand, Jérôme Bonal, 35 er med i projektet.

- Det er Poul, der har været primus motor i det hele, og hans energi smitter, fortæller Birte. Han har den leveregel, at ”dagen har været god, hvis man får noget ud af den.”

Og dagene er gode for hele familien, der selvfølgelig også omfatter børnebørnene Arthur, 5, Pierre, 3, og Mathieu, 2 år. De elsker at være med i arbejdet og køre afgrøden til vineriet på deres egen, private traktor. Kærligt bistået af de voksne.

Se opskrift på braiseret andelår med urter og vin

Naturcafé

Ude som inde hjælpes hele familien ad med de mange gøremål. Det gælder både behandlingen af druerne, som sorterer under Jérôme og Poul, og driften af den naturcafé med indbygget afdeling for svenske antikfund, der på naturlig vis er fulgt i kølvandet. Den tager Birte sig suverænt af. Hun elsker at finde svenske almueting som håndlavede kludetæpper, kurve, æsker og møbler, når hun, Poul og drengene med mellemrum bor på deres gård i Sverige. Også fine teblandinger, marmelader, chokolade og ægte vestjysk honning til caféens delikate udvalg af varer finder hun.

Sådan laver du en vin, som hjælper mod forkølelse

Job på campingplads

Jérôme taler med gæsterne – på flydende dansk – og modtager bestillinger. Marie står for køkkenet på fuld tid. Hun laver og anretter al maden, hvortil hun, så vidt det er muligt, bruger lokale produkter. Poul hjælper med anretningen og vasker af.

For familien i Vester Vedsted Vingaard gælder det om at følge årstidernes gang. Marie hersker over køkkenet og vil gerne have, at gæsterne påskønner og værdsætter hendes gode mad.

Marie lærte sin franske ægtemand at kende, da hun som ung havde job på en campingplads i Vogeserne – en bjergkæde i Frankrigs nordøstlige hjørne

- Man kunne måske tænke sig, at det var Jérôme som franskmand, der havde inspireret min far til at være vinbonde – men er det faktisk omvendt, forklarer Marie.

Vin på tyske stokke

De 10.000 produktive vinstokke på markerne i Vester Vedsted er importeret fra Freiburg i Sydtyskland, ikke langt fra Vogeserne, og de trives godt på deres nye hjemsted.

– Vi bruger ikke sprøjtemidler mod ukrudt, fortæller Poul.

– Men vi har sået kløver og håber, at den vil vokse så godt, at den ikke lader ukrudt komme frem. Vinstokke er oppe på fuld produktion, når de er 4-5 år. På årsbasis producerer vi 10.000- 12.000 flasker rød- og hvidvine samt rosévin, der kun sælges her i gårdbutikken og caféen. Alle sammen af en god kvalitet. Desuden laver vi lidt ribs-, solbær- og æblevin.