Mette Horn: Pauser kan være meditative

Torsdag, 17. maj 2018
af Johan Isbrand, Foto: Jeppe Michael
Skuespiller Mette Horn skriver igen sammen med sin gamle makker, instruktøren Lotte Svendsen. Samtidig arbejder hun med et projekt om børn og følelser samt en tv-serie. Og så er hun med hjælp fra en coach kommet ovenpå efter en krise, hun havde sidste år.
Pauser kan være helt meditative, mener skuespiller Mette Horn

Hvad er du optaget af lige nu?

– Efter en lang Danmarksturné plus en spilleperiode i København med Shakespeare-komedien ”De lystige koner” skal der arbejdes videre med forskellige projekter, som har været skubbet til side af forskellige årsager. Det glæder jeg mig til. Sammen med filmfolkene Maria Dalland og Malene Vilstrup arbejder jeg på et projekt, der oprindelig var tænkt som en serie små tegnefilm. Formålet er at hjælpe børn til at snakke om følelser. Min mangeårige makker, instruktøren Lotte Svendsen, og jeg skriver på nogle nye idéer, og i andet regi er jeg med til at udvikle en tv-serie.

– På hjemmefronten overvejer min mand Steen og jeg, hvad vi skal gøre ved den halvdel af lejligheden, der står tom, efter at mine børn, William og Solvej, er flyttet hjemmefra.

Hvad er det bedste ved at være skuespiller?

Mød skuespilleren Amalie Dollerup, der tydeligt husker sin debut som barnestjerne.

– At få lov til at fortælle historier til andre. At møde og arbejde sammen med forskellige kolleger. Og så pauserne. Sådan en bunke zen-agtige, simple minutter, hvor man glemmer resten af verden for en stund, kan være helt meditative. Som da jeg medvirkede i ”My Fair Lady” på Det Kongelige og på et bestemt tidspunkt hver aften havde 10 afslappende minutter, hvor jeg sad på en kasse mellem to sætstykker på en drejescene. Jeg kunne ikke komme væk, og ingen kunne nå mig.

Og det værste?

– Frygten for og tvivlen på, at man gør det godt nok. Det er sært, at man skal føle, man er ved at dø, hver gang man går i gang med noget nyt. At skulle begynde med at have det skidt og sætte spørgsmålstegn ved sig selv generelt er i sagens natur en anstrengende arbejdsmetode. Desværre bliver problemet ikke mindre med alderen, skal jeg hilse og sige.

Hvor meget ved du om Ghita Nørby? Test dig selv med quizzen her.

Dyrker du sport og motion?

– For et halvt år siden var jeg på grund af overgangsalder og tabet af mine børns far blevet for tyk, træt og ked af det, og jeg havde i den grad brug for at føle mig stærk igen. Skuespillerforbundet tildelte mig til min store glæde Oswald Helmuths Mindelegat, og nogle af pengene brugte jeg på et forløb hos Arndal Spa. Jeg fik simpelthen en personlig coach, der holdt styr på, hvor mange proteiner og grøntsager jeg fik dagligt. Jeg fik min motion og oven i hatten gået 15.000 daglige skridt. Som resultat af livsstilsændringen har jeg ikke bare kvittet smøgerne, men også tabt 10 kilo.

Få syv tips, der gør din overgangsalder lettere.

Hvad er dit råd til et ungt menneske, der vil være skuespiller?

– Find ud af, hvad du vil med det. Om der er bestemte historier, du brænder efter at berige verden med. Og find nogle gode samarbejdspartnere i form af for eksempel en forfatter eller instruktør, du klinger godt med og kan udvikle nye projekter med. Så har du altid noget at tage fat på i perioder, hvor du ikke er i arbejde.

Skuespilleren Birthe Neumann er aldrig kedelig. Mød hende her.