Søstre elsker at køre tog

Tirsdag, 21. februar 2017
Sofie Twisttmann
Foto: Søren Lamberth
Som 21-årig kørte Marianne for første gang passagerer rundt i tog i hele København. Senere fik hun sin storesøster Annette med på vognen. Nu arbejder de begge som lokomotivførere hos DSB, og de elsker det.
Søstre kører tog ved DSB

- 15 sekunder til afgang, så skal vi bare lige have alle vores søde gæster ind, siger lokomotivfører Annette, mens hun kigger ud af vinduet fra førerrummet for at sikre sig, at ingen kommer i klemme, når hun lukker dørene. Hun trykker på den grønne startknap og det 120 tons tunge S-tog med et H i forruden, begynder at accelerere og triller langsomt ud af perronen på Københavns Hovedbanegård med kursen mod endestationen Frederiksund.

- Der er verdens bedste udsigt fra vores kontor. Du kan sidde her og følge med i årstiderne der skifter, der er altid noget flot at se på, siger Annette Bergholdt, 45, mens landskabet suser forbi udenfor.

Tog og kaffe

Hun og hendes søster Marianne Mørup Bergholdt, 31, er begge ansat som lokomotivførere i DSB. Og de elsker at arbejde sammen.

- Det bedste ved at have sin søster som kollega er, at vi kan drikke kaffe og snakke sammen i pauserne, det gør vi meget, siger Marianne.

- Ja, jeg kan godt finde på at komme ind forbi på min fridag, når Marianne krydser hovedbanen, så vi lige kan få en latte på Baresso, supplerer storesøster Annette.

Det er ikke kun tog søstrene, der kan lide at arbejde sammen, du kan også læse om Lisbeth og Lone, der er mor og datter og kollegaer på et hestewelness-center.

Masser af mandehørm

De er de eneste søstre, der er ansat som lokomotivførere på en arbejdsplads med et stort overtal af mænd. Det er sjældent, at de møder andre kvindelige kollegaer end hinanden, fortæller de.

- Der er udpræget mandehørm og mandehumor og ikke så meget tøsefnidder, men vi har de bedste kollegaer, der altid er der for en, siger Marianne, der bor sammen med sin mand, der også er lokomotivfører, og deres to børn i Køge, mens Annette er bosat i en lejlighed på Amager, sammen med sine to katte Romio og Saphira.

Allerede som 21-årig startede Marianne på lokomotivføreruddannelsen og blev færdiguddannet i sommeren 2007, og har siden kørt S-tog. Hendes store glæde ved jobbet gjorde, at hun i 2014 fik lokket storesøster Annette, der oprindelig er udannet pilot, med på (tog)vognen.

Fly på skinner

- Det var som flyvning, bare på skinner. Der er masser af sikkerhed, regler og paragraffer du skal have styr på. Du står stadig foran og har ansvaret for passagerer og en ekstra bonus er, at du kan komme hjem hver dag og have et liv ved siden af, så jeg vil næsten sige, at det er bedre, siger Annette.

De elsker begge deres arbejde, og vil ikke bytte det for noget andet.

Jeg har aldrig haft en dag, hvor jeg ikke havde lyst til at tage på arbejde. Jeg tænker ofte yes, nu skal jeg ud at trille, siger Marianne.

- Ja, jeg skal sparkes ud herfra, før jeg går, supplere storesøster Annette.

Du kan læse resten af i historien om de to søstre i Familie Journal nr. 8. der udkom mandag d. 20. februar 2016.