Vores mor er bare den sejeste

Lørdag, 11. januar 2020
Af Claus Gjedsig. Foto: Lars Aarø og Brian A. Olsen
For Anja er tractor pulling – traktortræk – en livsstil. Hun er vokset op med de specialbyggede traktorer og elsker følelsen af at sætte sig i førersædet med kontrol over de 2.500 hestekræfter i motoren.
Vores mor er bare den sejeste

Som barn legede Anja ikke så meget med dukker. Hun ville meget hellere med sin storebror, Mads, ned til den lokale smed, Søren, for at ”makke” med hammer, skruetrækker og andet værktøj på hans værksted. Hun elskede duften af røgen fra svejseapparatet kombineret med olie. Og hun tog sig ikke af, at hun fik snavs i ansigtet eller på tøjet. Det vigtigste var, at hun havde det dejligt.

Læs også: Ægte hestekræfter

Taktor Herbie

For 31-årige Anja Hansen fra Hvilsom ved Hobro har værktøj været en stor del af hendes liv. Den viden, hun sugede til sig som barn, kommer hende til gode i dag, når hun sammen med sit team arbejder på sin specialbyggede traktor Herbie – den traktor, der har kørt hende til rigtig mange danske mesterskaber i traktortræk.

– Vi bruger gerne det engelske ord – tractor pulling – for traktortræk, fordi mange danske kørere også konkurrerer i udlandet, fortæller Anja, der er en af de meget få kvinder i Danmark, der dyrker traktortræk.

Kommentarerne

– Selvfølgelig giver det da nogle kommentarer både fra mine mandlige kolleger og fra publikum. Men de er venligt ment. Og så tror jeg, at mange har respekt for en kvinde, der kører traktortræk, siger Anja, der er kæreste med Peter. Sammen har de børnene Jeppe på seks og Jonas på fire år.

Og børnene er klar over, at deres mor har en hobby, som er lidt usædvanlig.

– Hun er bare den sejeste, siger sønnerne, der slægter moren og onkel Mads på. I dag er det Jeppe og Jonas, der ”makker” med et eller andet hos smedemester Søren Dahl i Hvilsom Smedie, når folkene bag Team Hvilsom arbejder med de specialbyggede traktorer.

Læs også: Hjemmeplejen kom pr. traktor

Jonas går i mors fodspor

Specielt Jonas har arvet interessen fra sin mor. Han elsker at have værktøj i hænderne og er ikke i tvivl om, hvad han vil bruge sin fritid til, når han bliver stor.

– Jeg skal selvfølgelig køre traktor og vinde en masse præmier ligesom mor og onkel Mads. Bedstefar Lars og Søren har også vundet meget. Mormor siger, at det er godt, at hun ikke skal pudse alle de pokaler.

Anja fik tractor pulling ind i sit liv fra spæd. Hendes far, Lars, og smedemester Søren, tog rundt i landet for at se traktortræk. I sommeren 1994 blev de enige om at rejse til Holland for at se indendørstræk.

Kørekort som 16-årig

– Vi så på hinanden og nikkede. Det her var noget, vi ville i gang med, fortæller Lars og Søren, der som de første meldte sig ind i den danske klub for traktortræk-entusiaster. De købte en traktor, som var bygget til traktortræk, og forbedrede den, i takt med at de tog til stævner.

– Det var ikke sådan, at jeg meget tidligt sagde, at jeg ville køre tractor pulling. Det kom stille og roligt. Da jeg var 16 år, tog jeg kørekort til traktor, og så gik vi ellers i gang med at bygge min egen traktor.

Læs også: Kaj og Aages mini-trans

Pædagogen med en speciel hobby

Anja husker følelsen den dag, da hendes traktor blev synet og godkendt. Da afslørede hun navnet ”Herbie”.

– Det navn passer til både traktor og mig, fortæller Anja, der kører i B-divisionen. Den kaldes også ”limited modified”, fordi man forsøger at lave fælles regler med de øvrige lande i Europa, som man har i de andre kategorier.

Anja er uddannet pædagog, og hendes studiekammerater mente da også, at det var en særpræget hobby, hun har. Sådan har det også været med pigerne i omgangskredsen.

Må sige nej

– Jeg har måttet sig nej til fester og lignende, fordi vi skulle til opvisning, byfester eller lignende. Og jeg har ikke altid deltaget i pige-komsammener, fordi jeg skulle på værkstedet. Men jeg føler ikke, det har påvirket mit sociale liv i negativ retning. For mig og min familie er det en livsstil. Mor og far, min bror, hvis han ikke selv er ude at køre træk, og flere fra Team Hvilsom er med, når jeg skal af sted næsten hver weekend fra maj til september.

– Søren er en af mine faste mekanikere, og mine forældre sørger for at passe børnene. Det giver et helt utroligt sammenhold.

Læs også: Det begyndte med én traktor

Perfekt livsmønster

Kæresten Peter er selvstændig og ikke med familien ude så ofte.

– Så hygger vi sammen på andre tidspunkter. Vores livsmønster er helt perfekt.

Det bevidnes da også af, at Jeppe kun var en uge gammel og Jonas fem uger, da de første gang var med til tractor pulling.

Sammenhold

Sammenholdet er også fasttømret i det daglige. Man bor tæt på hinanden omkring Hvilsom og mødes gerne på kryds og tværs, men oftest i Sørens store hal ved smedjen.

Anja siger, at hun får et kick, hver gang hun kører traktortræk. Motoren har 2.500 heste. Den larmer og ryster, når den bliver startet.

– Når jeg gør klar til at trække, har jeg nogle små ritualer. Men dem holder jeg for mig selv, siger Anja, der kan mærke adrenalinen pumpe i kroppen, når hun følger startdommeren. Når han vinker med det grønne flag, er det tegn til, at der må trækkes.

Læs også: Birgit holder øen ren

Anja: Jeg elsker opvisninger

Traktoren er efterspændt en slæde, hvor vægten øges gradvist. Kører man hundrede meter i den indledende runde, er man med i Pull Off’en (finalen). Her skal man trække længst for at vinde.

– Jeg elsker at være til opvisninger, hvor folk får det, de kommer for at se og opleve, siger Anja, der hvert år ser frem til danmarksmesterskaberne. Siden hun begyndte, har hun deltaget i 13 og vundet de ni – senest i 2019.

– Fremtiden? Det er lidt svært at sige noget om. Nu skal vi bruge vinteren på at skille Herbie af, reparere og lignende. Og ja, det er en dyr hobby, som teamet lægger rigtig mange timer i. Og så har teamet lavet et lille firma, hvor vi laver specialting til andre teams. Det hjælper på økonomien, siger Anja.

Læs også: 14 heste under farmor