(Ca. 16 stk. + 16 stk.)
Det skal du bruge til muffins med vanilje og safranbrød:
2 breve safran a ½ g
2 spsk. cognac
125 g blødt smør ved stuetemperatur
¾ dl lys sirup
¾ dl sukker
Ca. 40 g gær
4 dl mælk, ca. 37°
1-2 nip salt
13½-14½ dl hvedemel
Pisket æg til pensling
Rosiner
Fyld til muffins:
130 g blødt smør
2 tsk. vaniljesukker
¾ dl sukker
Pynt til muffins:
Perlesukker
Mandelflager
Prøv også: Chokolade- muffins
Sådan laver du dejen
Lad safranen ligge i cognacen i ca. 10 min.
Rør smør, sirup, sukker og safranopløsningen sammen.
Opløs gæren i den lune mælk og tilsæt blandingen sammen med salt og halvdelen af melet.
Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt, til du har en smidig og let dej.
Lad den hæve tildækket i ca. 40 min.
Del derpå dejen i to dele.
Sådan laver du små safranbrød
Form en lang pølse af den ene del af dejen.
Skær pølsen i mindre stykker og rul disse til mindre pølser, der formes til små ottetaller.
Læg de små brød på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve, til dejen rejser sig efter et let tryk (ca. 30 min.).
Pensl med æg og læg en rosin i hvert ”hul”.
Bag brødene ved 225° i 6-8 min., eller til de har fået en flot farve og føles lette.
Sådan laver du vaniljemuffins
Rul den anden dejdel ud til ca. 36 x 56 cm.
Rør smør, vaniljesukker og sukker sammen til fyldet.
Smør fyldet på dejpladen, fold dejen dobbelt og skær den i strimler.
Vrid strimlerne og slå en knude på dem.
Læg dem i små forme, som sættes på en bageplade.
Lad kagerne hæve tildækkede, til de rejser sig efter et let tryk (ca. 30 min.).
Pensl dem med æg og drys med perlesukker og mandelflager.
Bag dem ligesom safranbrødene
Prøv også: Appelsin-safrankage