Opskrifter

Håndæltet brød

Torsdag, 12. januar 2012af Redaktion
Røremaskinens æltekroge fungerer udmærket, men håndkraft er bedre, når brødet skal være sejt og have sprød skorpe. Det er en teknik, som den fransk-engelske bagermester Bertinet bruger, og den er bestemt værd at prøve. Dejen trækkes sej, så melets glutenstrenge udvikler et stærkt netværk, og når dejen bagefter foldes, dannes der en lomme af luft til gæren, så brødet hæver

(2 brød)

1 kg hvedemel, gerne stenmalet
20 g gær
1½ spsk. salt
7½ dl vand

TIP

Økologisk, frisk, stenmalet mel fra Skærtoft Mølle findes i Kvickly, SuperBrugsen og Irma.

Hæld melet i en skål og smuldr gæren i. Tilsæt salt og vand og bland det med hænderne, til der ikke er flere tørre klumper i skålen. Skrab dejen ud på et bord og ælt med hænderne ved at trække dejen op mod maven og folde den ind over sig selv. Brug en dejskraber til at holde dejen samlet og bordet rent. Dejen er klistret i begyndelsen, men den skal ikke have mere mel, den samler sig efterhånden, som glutenstrengene bliver sejere og ender som enspændstig ballon fyldt med luft. Rens skålen, drys mel i og lad dejen hæve til dobbelt størrelse et par timer. Hæld forsigtigt dejen ud på bordet og del den i to. Form med let melede hænder 2 kugler og læg dem på plade med bagepapir. Efterhæver, mens ovnen varmes op til 250°. Snit brødene. Spray vand i ovnen og sæt straks pladen ind. Sænk varmen til 225° og bag brødene ca. 25 min. på nederste rille. Køl dem af på bagerist.

Bageopskrift: Anne Skovgaard-Petersen

KØKKENVÆGT MED KALORIEBEREGNER

Praktisk kalorievægt til hjælp for det daglige kostindtag.
Vægten koster 249 kr. og kan købes i Familie Journal Shoppen

Find flere opskrifter her...
Rodurteboller med nødder
Mormorbrød
Sandras græskarboller

Klik her og find masser af opskrifter i det store brød-galleri...







Kender du kogebogen? Klik her...
Masser af gode køkkenting i Familie Journal Shop