Opskrifter

Groft valnøddebrød på hjemmelavet surdej

Lørdag, 25. juli 2009Opdateret 5. majaf Helle Brønnum Carlsen
Her får du opskriften på et groft brød med valnødder, der er lavet på surdej. Du kan lave din egen surdej, eller du kan købe en færdig, du kan bruge i dejen.
35 min
1 stk
Valnøddebrød
20 g gær
3½ dl vand
2 spsk. valnøddeolie
325 g hvedemel
175 g fuldkornshvedemel
10 g salt
100 g hakkede valnødder
100 g surdej
Surdej
1 dl vand
1 dl gammeldags kærnemælk
1 dl grahamsmel el. groft fuldkorns hvedemel
1 g gær

Fremgangsmåde

OBS: Surdejen laver du én gang, og så gemmer du den fra gang til gang. Skal laves 1 døgn før, du kan lave brødet.

  1. Surdej Røres sammen, står 1 døgn i stuetemperatur og sættes så på køl et par dage. Kan godt bruges efter 1 døgn, men er absolut bedst, hvis den står på køl først.
  2. Når den er brugt i en dej, tages en portion fra dejen, kommes i glas med låg, drysses med 1 spsk. salt og opbevares i køleskabet.
  3. Valnøddebrød Udrør gæren i vandet.
  4. Tilsæt olie, salt, nødder og surdej og til sidst de to slags mel. Ælt godt på maskine.
  5. Lad dejen hæve koldt natten over.
  6. Formes til et eller to brød og efterhæver under fugtigt klæde til dobbelt størrelse.
  7. Bages ved 225° i 20-30 min.