Opskrifter

Kold laks med tomatmayonnaise

Mandag, 8. juni 2009af Redaktion
Flot og lækker ret med kold laks

(6 pers.)

1 bundgarnslaks på ca. 1½ kg el. 1 lakseside på ca. 1 kg

Kogelage
2 tsk. salt
1½ dl hvidvin
5-6 kviste timian


Pynt
Ca. 400 g asparges
Citron
Dild


Tomatmayonnaise
500 g modne tomater
15 g smør
1 fed hvidløg
1 pasteuriseret æggeblomme
½ tsk. salt
1½ dl olie
Ca. 2 spsk tomatpuré


Skyl og tør laksen og gnid den med salt. Læg laksen på et stykke bagepapir i en bradepande, bagepapiret gør det nemmere senere at flytte laksen. Krydr laksen med timian og salt. Hæld hvidvin
ved og læg alufolie over fisken. Damp det i ovnen 25-30 min. ved 200°, til laksen lige netop har skiftet farve.

Sauce
Skold tomaterne, flå dem og skær dem i kvarte. Fjern kernerne og skær tomatkødet i mindre stykker. Svits tomaterne i en gryde i smørret, til væden er fordampet. Afkøl tomaterne og kom presset hvidløg i. Rør æggeblommen sej i en skål sammen med saltet. Tilsæt olien, først dråbevis, så æg og olie samler sig. Kom resten af olien i lidt mere rundhåndet og rør til sidst tomaterne i. Smag mayonnaisen til med salt og peber og lidt tomatpuré.

Tag laksen ud og lad den trække 10 min. under folien. Løft laksen op ved hjælp af papiret, og lad væden dryppe af. Læg laksen på et fad og træk papiret væk. Fjern skindet, hvis det er bundgarnslaks. Lad laksen køle af. Hæld lidt sauce over og server resten til. Pynt med letkogte asparges, citron og dild.

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Mere med laks...
Citrusgravet laks
Laksesalat i glas
Laksekrebinetter med radicchio og valnødder