Jette var alkoholiker: Min datter hjalp mig med at blive ædru

Onsdag, 3. januar 2018
Af Mary Steengaard, foto: Birger Storm
I kampen for
at fortrænge 
barndommens grufulde oplevelser tyede Jette til 
flasken og blev alkoholiker, og det 
var tæt på at koste forholdet til hendes to børn. Heldigvis tog hendes datter affære, og i dag holder de to fore-drag om, hvordan man sammen 
kan overvinde 
alkoholismens helvede.

Der er noget helt galt!

Freja og hendes bror ser deres mor Jette danse rundt som en vanvittig i det lille, frederikssundske kolonihavehus med en stol højt hævet over hovedet. Stolen svinger Jette rundt og rundt, mens hun traller, at stolen er sødere end Freja, fordi den har fire ben og Freja kun to.

– Min mor var stangberuset, og det havde vi jo oplevet rigtig mange gange før, fortæller 25-årige Freja, der denne aften for tre år siden vidste, at noget var helt anderledes, end det plejede at være.

– Min mor blev altid ondskabsfuld, når hun havde drukket, men denne aften var hun i totalt festhumør, fortalte om de stemmer, der talte til hende, viste os mærkelige, usynlige symboler på sine hænder, der også talte til hende. Hvis vi ikke forstod det, kunne vi bare skride.

Freja ringede bekymret til vagtlægen for at få hjælp.

– Da lægen kom, måtte min mor i sin store rus se i øjnene, at der ingen vej var uden om en tvangsindlæggelse på den lukkede afdeling.

Frejas mor husker selv den skrækkelige aften.

– Den blev vendepunktet i mit liv, fortæller 55-årige Jette Street, der i dag er dybt taknemlig for, at hendes datter tog affære.

Læs også om Lena, der er opvokset med alkohol,

Barndom med misbrug

Gennem hele Jettes voksenliv har øl været hendes ubetingede bedste ven.

– Jeg begyndte at drikke tidligt i mit liv, og jeg tror, at min trang til at komme væk fra virkeligheden skyldtes de oplevelser, jeg havde som barn.

Jettes far blev slået ihjel i en trafikulykke, da Jette var spæd, og efter få år bragte Jettes mor en ny mand ind i hjemmet.

– Min stedfar var det, man kalder psykopat. Han kunne være meget charmerende, men allerede, da jeg var 5 år, oplevede jeg hans første overgreb mod mig. Min mor var i bad, og han pillede nattøjet af mig, hvorefter han var uterlig over for mig. Jeg vidste ikke, hvad der foregik, men var meget bange.

Overgrebene fortsatte gennem hele Jettes barndom.

Skød efter os

– Jeg var rædselsslagen for ham, og han straffede mig, hvis jeg ikke ville deltage i hans sexlege. Så blev jeg lagt nøgen ud på altanen i snevejr, eller han puttede mig ned i et dynebetræk, som han bandt fast til radiatoren. Han tvang mig også til at se på, når min elskede storebror blev straffet.

Kulminationen kom, da Jette var fyldt 17 år.

– Min stedfar forsøgte, som han havde gjort det før, at kvæle min mor, men denne gang gik jeg imellem, mens jeg råbte til min mor, at hun skulle løbe. Min stedfar hentede sit luftgevær og begyndte at gøre det klar, og jeg styrtede også ud af døren. Mens jeg løb i zigzag hen ad gaden for at søge ly hos en nabo, skød han efter mig.

Jette fik to børn, en søn og en datter, Freja.

– Jeg har jo meget ubehagelige minder fra dengang, fortæller Freja. - For eksempel husker jeg en episode, hvor både min bror og jeg er i en lejlighed med min mor, og der står nogle mænd udenfor med store bats og vil ind. Min bror og jeg gemmer os bag en dør, og da ingen fortæller os, at mændene er gået igen, bliver vi bare stående. Jeg husker stadig tydeligt det mønster, der var bag på døren. En af fulderikkerne i lejligheden syntes så, det var sjovt at skræmme os, så han rev døren til sig og råbte et eller andet. Vi var simpelthen ved at dø af skræk.

Læs også om Gerda, der dybt alkoholiseret blev hentet hjem af sin skytsengel Lise

Store konsekvenser

Hendes mors druk har haft store konsekvenser for Freja.

– Jeg har svært ved at stole på folk. Når min mor sagde, at hun lige skulle ned og handle, kom hun ikke tilbage igen. Så hvis nogen siger til mig, at det ser vi på i næste uge, tænker jeg ”ja, den er god med dig!” Løgne har også altid været altoverskyggende i mit liv. Jeg løj om alt for at skjule sandheden om min mor.

Trods alle de barske erfaringer har Frejas kærlighed til hendes mor altid været der.

– Og i dag er jeg så stolt af hende, fordi hun sammen med mig har kæmpet nu i tre år for at blive alkoholfri. Det har været hamrende hårdt for hende, men nu er hun kommet på rette vej. Og det er blandt andet, fordi min bror og jeg den skrækkelige aften endelig fik lov af hende til at få aktindsigt – og takket være Carina, min mors fantastiske, kommunale støtteperson, som fik hende til højt at erkende, at hun var alkoholiker.

Jette vil meget gerne fortælle andre, hvordan hun kom ud af sit alkoholmisbrug.

– Planen er at tage rundt og holde foredrag sammen med Freja, så andre kan bruge vores historie og måske være med til at forhindre, at en alkoholiker havner i en lige så rædselsfuld situation som den, jeg var i den forfærdelige aften for tre år siden.