Sådan slipper du nemt for dårlig hvidløgsånde

Mandag, 12. maj 2025
Læge Jerk W. Langer
Foto: Colourbox
Vi er mange, der er glade for at anvende hvidløg i vores madlavning, og vi er også mange, der er lidt trætte af den efterfølgende dårlige ånde, løget kan give.
Hvidløg
De smager godt, men kan give en dårlig ånde.

Hvidløg passer fortrinligt i mange retter, men de færreste bryder sig om duften, der skyldes de duftende stoffer, som sænker blodtryk, kolesterol og blodets fedtindhold, styrker antioxidantforsvaret og får blodet til at flyde bedre gennem blodkarrene.

Frisk hvidløg lugter næsten ikke, fordi det svovlholdige stof alliin og enzymet alliinase er fysisk adskilt fra hinanden. Men når løget skæres og presses, kommer de i forbindelse med hinanden og danner allicin, der spreder en kraftig duft.

Her er tips, der kan mindske hvidløgsånden:

* Grønne grøntsager og frugter, eksempelvis spinat og grønne æbler, indeholder polyfenoler, der synes at nedbryde de duftende hvidløgsstoffer.

* Persille, eventuelt persillepiller, eller mynte synes at mindske duften. Tyg det, lige efter du har spist hvidløg.

* Mælkefedt kan binde duftstoffet allicin og mindske lugten. Mælk kan drikkes før eller efter måltidet.

* Fjern det grønne midt i feddet, som indeholder flest duftstoffer.

* Kogning og stegning nedbryder de enzymer, der danner duftende stoffer. Men tilberedte hvidløg smager af samme grund anderledes end friske hvidløg.