Bekymret mor: Hvorfor er min søns testikler ikke lige store?

Fredag, 16. maj 2025
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Der følger lidt af hvert med rollen som mor, og særligt som kvinde er sønnens testikler måske nok lidt af et mysterie. Få Familielægens råd her.
Baby, der kravler
Min søns far ved ikke, hvad det er, og hans testikler er altså nogenlunde lige store, siger en fortvivlet mor.

Kære Lotte Bang

Jeg har en lille søn på otte måneder. Alt er sådan set godt, men nu har jeg opdaget, at hans ene pung er større end den anden, og jeg synes ikke altid, det har set sådan ud.

Hans far ved ikke, hvad det er, og hans testikler er altså nogenlunde lige store.

Jeg er ret sikker på, at vores lille søn ikke har slået sig der, og han virker egentlig heller ikke til at have ondt, når jeg rører ved dem.

Har du nogen idé om, hvad det kan være, eller er det bare helt normalt?

Mvh. L

Kære L 

Det lyder, som om jeres søn har et hydrocele. Det er det, man kalder et vandbrok.

Et vandbrok er en tilstand, hvor der opstår en ansamling af væske i hinderne omkring testikelstrengen og selve testiklen i pungen. Det er sjældent generende, men kan dog være en smule ømt.

Sådan et brok ses ret hyppigt hos små børn og kræver sjældent nogen form for behandling i spædbarnsalderen.

Grunden til, at nogle små drenge udvikler et vandbrok, skyldes en manglende aflukning af den kanal fra bughinden, som testiklen inden fødslen er vandret igennem ned til pungen. Dette medfører, at der kan sive væske fra bughulen ned i pungen.

Hos de fleste lukker denne kanal sig i løbet af det første leveår, men alle drenge og mænd vil omkring testiklerne have en rest af bughinde, som danner væske. Væsken optages normalt igen, men hvis produktionen af væske øges, f.eks. ved en irritation, vil der altså også kunne dannes et vandbrok. Oftest er årsagen til dette ukendt.

Højst sandsynligt drejer det sig altså om et ufarligt vandbrok, som forsvinder af sig selv igen, men eftersom jeg ikke selv har set det, kan jeg ikke være helt sikker, så en tur til lægen for lige at få bekræftet diagnosen er bestemt nødvendig.

Lægen vil sikkert gennemlyse pungen med en lommelygte og så se, at pungen er fyldt med væske, da den er gennemskinnelig.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk