En god sild

Mandag, 26. marts 2018
Mandag, 26. marts 2018 - 17:00 - af Karna Bunk-Jensen
Bornholm er kendt vidt og bredt for sine røgede sild, men hvordan blev den folkekære bornholmersild, som vi kender den, egentlig til? Vi har undersøgt sagen, og svaret kom bag på os!
Bornholm er kendt vidt og bredt for sine røgede sild, men hvordan blev den folkekære bornholmersild, som vi kender den, egentlig til? Vi har undersøgt sagen, og svaret kom bag på os!
Fra Hasle til Svaneke stikker røgeriernes karakteristiske, hvide skorstene op i det bornholmske landskab, og selv om der i dag ryger både laks, ål og makrel over disken, er det stadig de røgede sild, der for mange er lig med smagen af Solskinsøen – og allerhelst akkompagneret af en rå æggeblomme, radiser, purløg og en skive rugbrød. Men det er nok de færreste, der ved, at Solskinsøens nationalret, Sol over Gudhjem, er en tilflytter fra fastlandet. Retten blev udtænkt af den kendte smørrebrødskok Oskar Davidsen, som i tiden under og efter 2. verdenskrig havde sin gang på Søpavillonen i København. Det var også ham, der gav retten sit poetisk klingende navn – angiveligt fordi en af kokkepigerne var fra Bornholm.
Fra Hasle til Svaneke stikker røgeriernes karakteristiske, hvide skorstene op i det bornholmske landskab.
Sol over Gudhjem kan i dag med rette betegnes som den bornholmske 'nationalret', men retten blev faktisk opfundet i København.

En røget skotte

Men den røgede sild, som vi kender den i dag, havde måske slet ikke været, hvis ikke det var for en ung, skotsk soldat, som var udstationeret på øen i midten af 1800-tallet, fortæller Jens Kofoed, der er naturvejleder på Bornholm. Ifølge en af flere lokale overleveringer savnede soldaten sine kippers i en sådan grad, at han begyndte at eksperimentere med at røge de bornholmske sild. Og skotten? Han har skam eksisteret, og hans gravsten står endnu ved ruinen af Skt. Annæ Kapel nær Gudhjem Havn.
For ca. 300 år siden anlagde den danske konge en fæstning på den nærliggende Christiansø, og mange mener, at skotten var udstationeret her, da han eksperimenterede med at røge de bornholmske sild. I dag har øen ca. 100 indbyggere og en hyggelig, lille hav
For ca. 300 år siden anlagde den danske konge en fæstning på den nærliggende Christiansø, og mange mener, at skotten var udstationeret her, da han eksperimenterede med at røge de bornholmske sild. I dag har øen ca. 100 indbyggere og en hyggelig, lille havn med kro, købmand og fine, gamle mandskabsbygninger. Udflugt til øen kan tilkøbes på rejsen med NILLES.

Smag på Bornholm

Der er stadig gang i ovnene på 10 af øens røgerier, hvor røgningen foregår efter bornholmsk tradition med ellebrænde i åben skorsten. På NILLES' rejse af 6 dages varighed til Bornholm denne sommer inviteres vores gæster til at opleve silderøgningen, og vi får naturligvis også mulighed for selv at smage på resultatet, inden turen går videre ud i det bornholmske sommerland med lokalkendt guide og egen bus.
På rejsen til Bornholm bor vi på det hyggelige Hotel Allinge, som ligger centralt placeret i hjertet af byen på den bornholmske nordkyst.
På rejsen til Bornholm bor vi på det hyggelige Hotel Allinge, som ligger centralt placeret i hjertet af byen på den bornholmske nord-kyst.

Tag med til Bornholm

Rejsen på 6 dage inkluderer:

- 4-stjernet bus - 5 nætter på Hotel Allinge - 5 x morgen- og aftensmad m. fri drikkevarer - Udflugter med lokalkendt guide (chauffør), oplev bl.a. gammeldags silderøgning, Nordlandet og de gamle stenbrud, Hammershus, Østerlars Rundkirke og Bornholms Tekniske samling - Danmarks nok mest imponerende erindringsmuseum - Flere afrejser fra maj til september Pris fra kun 4.395 kr. pr. person Se alle afrejsedatoer og læs mere om rejsen på www.nilles.as/fj-danmark eller ring på telefon 7021 6022