Med hundeslæde på Idre Fjäll

Fredag, 5. februar 2016
Anne Kjoge
Vinterferien i Sverige behøver ikke at handle om at stå på ski i alle dagens lyse timer. På det populære Idre Fjäll i det nordøstlige hjørne af Dalana kan du – og hele familien tage den mest fantastiske udflugt med hundeslæde. Selv børn ned til 10 år kan hurtigt lære at styre slæden med fire ivrige hunde foran.

Hvis du vil have en helt uforglemmelig oplevelse med hjem fra din ”sædvanlige” skiferie, så tag en tur med hundeslæde. Børn helt ned til 10 år kan hurtigt lære at styre den.

Den franske kvinde Anne-Laure Benat blev allerede som seksårig fascineret af slædehunde, da hun så en vildmarksfilm i fjernsynet. Hendes drøm blev at krydse Nordpolen med sine egne hunde.

Det er snart tyve år siden, hun fik sin første hund, ”Change”, og Anne Laure har rejst i såvel Canada som Schweiz, hvor hun har kørt hundeslæder. Men i Sverige fandt hun et autentisk miljø, uden at afstanden til familie og gamle venner i Frankrig er for uoverskuelig, og i dag har hun 30 polarhunde – primært Sibirian og Alaskan Huskies, men også grønlandske hunde og Samojeder og nogle gode miks. Fælles for hundene er, at de elsker at løbe foran slæderne, og at de alle er flinke og velafrettede. De vil gerne klappes, og de tager pænt imod en godbid uden at snappe.

Det skulle man ikke umiddelbart tro, når man først ankommer til Adventure Dreams’ slædeplads tæt ved Idre Fjälls stolelift til alpin-terrænet. Vi mødes af højlydt glammen og uroen fra de ivrige hunde, der slider i selerne, smitter lidt: Er det nu sikkert at slippe disse ulveagtige vildbasser fri og hænge efter på en relativt spinkel træslæde?

Dét er det! Efter en grundig introduktion suser vi af sted på fire slæder efter hinanden, og med en fodbremse reguleres farten let, så hundene ikke løber op i hinanden. På den forreste slæde står guiden, som har sin opmærksomhed rettet lige så meget bagud mod os som forud. Men alt glider i bogstaveligt forstand fint, og det varer ikke længe, før vi også kan koncentrere os om den usandsynlig smukke natur omkring os. Vi er over 1000 meter over havet, og træerne er ikke længere så store. Udsigten over den enorme vildmark er betagende.

Læs også om ferie i USA

Det er muligt at booke en helt kort tur på 20 minutter, og der findes større slæder, som hele familien kan sidde i. Det er også en god løsning, hvis der er helt små børn, ældre eller handicappede i selskabet. Eller man kan køre sit eget hundespand som på billedet herover en hel eller en halv dag. Endelig kan den helt store udflugt på flere dage arrangeres, og her har man alle fornødenheder med i slæderne. Og kommer hjem med en oplevelse for livet.

Læs mere om Dream Adventures