Selv er Sofia Sommer fortaler for en Lavkarbo-kost, en mindre fedtfattig udgave af low carb. Hver uge deler hun ud af gode råd i Familie Journal – og i næste uge (Familie Journal nr. 9 - på gaden 29. februar 2016) får du en hel lille bog med opskrifter.
Her fortæller hun lidt om, hvorfor du nogle gange - måske lidt for ofte - bare må have noget sødt.
Triggerne
Der findes fysiologiske triggere som for eksempel for lavt blodsukker, fordi vi ikke får nok søvn, eller fordi vi spiser en forkert morgenmad, så basen ikke er i orden. Den bedste morgenmad er ifølge Sofia protein i form af kød eller æg samt grønsager. Hvis man starter dagen sådan, undgår man sult efter et par timer og formentlig sukkertrangen senere. Der findes også psykologiske triggere som stress eller tristhed. De kan være lidt sværere at gøre noget ved – måske – men det vigtigste er også at blive opmærksom på dem.
– Hvis man dagligt finder sig selv uden for Føtex med en pose kanelgifler, fordi man er stresset og har brug for at falde ned, bør man hjælpe sig selv ved at have et alternativ klar i bilen som for eksempel en pakke vindruer. Kan man så bare hver femte gang spise druer i stedet for gifler, vil man nok begynde at mærke, at det faktisk er rarere. Så bliver det måske til hver tredje gang.
Chokolade til aftensmad
– Det er ikke min hensigt, at folk skal stræbe efter at blive ufejlbarlige og perfekte. Det handler ikke om, at man aldrig må røre noget sødt. Jeg vil bare gerne gøre opmærksom på nogle mønstre, så vi en gang imellem kan gøre noget andet og få følelsen af selv at styre, hvornår vi spiser, og være bevidste om, hvorfor vi spiser.
Sofia sætter ingen regler op, men hun vil alligevel nævne, at hvis målet er vægttab, så er det en god idé, at halvdelen af ens tallerken er med grønt, og den kvarte med kød eller fisk. Om der så ligger pasta, brød eller en chokoladebar på den sidste kvarte, betyder ikke så meget. Og følger man en af de mange kure som den originale low carb eller 5:2, skal man ikke bare gå amok i fløde eller spise uhæmmede mængder af søde sager de dage, hvor det er okay.
– Det er så nemt at snyde inden for rammerne og give kuren eller kostplanen skylden, hvis man ikke taber sig. Man må tage noget ansvar.
I Familie Journal nr. 8 kan du læse:
(På gaden mandag den 22. februar 2016)
- Lavkarbo-eksperten er fortaler for, at man må spise alt, så længe det nydes. Få hendes forklaring.
- Og hvad tænker Sofia Sommer egentlig om træning? Svaret vil overraske dig.