Tips til madpakken

Mandag, 5. april 2010
af Redaktion
Madpakken kan gøres så lækker, at det bliver en ren fornøjelse. Se hvordan her
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Af diætist Lisa Bolting

Når du er på farten er det let at forfalde til lette fastfood-løsninger.
Det sker dog ikke, hvis du har smurt dig en lækker, indbydende og sund madpakke.
Herunder finder du tips til den sunde madpakke.

FAMILIE JOURNALS SLANKEKLUB

Med Familie Journals Slankeklub kan du tabe op til 1 kilo om ugen.
Du bliver vejledt af din personlige diætist, og du får mulighed for at få vejledning i motion af din egen personlige træner.
Meld dig ind i Familie Journals Slankeklub her - start dit vægttab i dag

Tips til grønt:
Vi skal gerne spise 600 g frugt og grønt om dagen, og cirka halvdelen skal være grønsager.
Grønsager indeholder mange vitaminer, mineraler og kostfibre - men kun få kalorier.
• Gnavegrønt er sprødt og lækker.
Prøv for eksempel peberfrugter, agurker, gulerødder og bladselleri i stave.
• Hvis det skal være ekstra lækkert, kan du lave en sund dip til grønsagsstavene af A38 eller drænet yoghurt, krydderurter (eksempelvis basilikum, purløg
eller persille), sennep, salt og peber.
• Pynt dine madder med grønt.
• Avocado kan bruges som smørelse på brød under pålæg som agurk, tomat og kartoffel.
• En god salat mætter også godt.
Hvis du laver salat til aftensmaden, så lav rigeligt, så du kan få en portion med i en bøtte til frokost.

Tips til brød:
Helst rugbrød eller groft brød. Det mætter og indeholder
sunde kostfibre.
• Vælg noget rugbrød, der også holder sig i madpakken.
• Skær brødet i tykke skiver, eller lav en klapsammen mad.
Prøv at vej dine skiver. En skive rugbrød må gerne veje 50 g eller mere.
• Vælg brød med mindst 8 g kostfibre pr. 100 g
• Vælg brød med maksimum 5 g fedt.

Tips til pålæg:
• Vælg magert kødpålæg med maksimum 10 g fedt pr 100 g f.eks. hamburgerryg, skinke, kalkunbryst eller saltkød.
Der findes også pølse og leverpostej med under 10 g fedt pr. 100 g.
Tjek næringsdeklarationen på pakken.
• Du behøver ikke helt at undvære federe pålægstyper.
Du kan bruge dem f.eks. en gang om ugen eller i mindre mængder og på
tykkere brødskiver eller i en klapsammenmad.
• Spis forskellige typer af ost.
Vælg ost med maksimum 17 g fedt pr. 100 g (typisk mærket 30+), f.eks. skæreost, rygeost og hytteost.

Tips til frugt:

Frugt er let, friskt og sødt. Derfor er det en god afslutning på frokosten - en
lille dessert.
• Æble, pære, banan, blommer, nektariner, clementiner og appelsiner er lige til at tage med i tasken.
Men prøv også udskåret ananas, kiwi og melon samt vindruer i en lille bøtte.
• Frugt er friskt i en råkostsalat, fx fintsnittet rødkål, appelsiner og figner, eller revet gulerod- og æblesalat.
Opbevar salaten i en bøtte.
• Frugt er godt som mellemmåltid sidst på dagen i stedet for andre fristelser.
• Tørret frugt og nødder tæller også med som frugt.
De indeholder en del kalorier, men er stadig et sundere alternativ til den søde tand.

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri


Find masser af lækre slankeopskrifter her