Kandis slår til igen – nu med færøsk romantik

Mandag, 25. november 2019
af Johan Isbrand, Foto: Johan Isbrand
"Kandis 19 – Latest & Greatest", hedder det nyeste værk i rækken fra dansktopheltene. Det indeholder masser af nyt og en håndfuld velkendte melodier. Det udkommer som både streaming, cd og vinylplade. Og ikke mindst rummer det et fejende flot, færøsk islæt i form at en duet med sangfuglen Kristina Bærendsen.
Johnny Hansen og færøske Kristina Bærendsen synger duet på "Kandis 19 - Latest & Greatest!

Nu har dansktoppens ukronede konger i Kandis efterhånden en del gange annonceret, at der aldrig nogensinde mere ville udkomme en cd med dem som afsender. Og hvad sker der så? Fredag den 22. november udkom albummet ”Kandis 19” med undertitlen ”Latest & Greatest”, hvilket dækker over, at bandet denne gang har inkluderet i alt fem splinternye indspilninger af deres største hits gennem tiden. Og værket udkom ikke blot på musiktjenesterne, men tillige som både cd og vinylplade.

– Der er en del af vores mest nørdede fans, som har efterspurgt de gamle hits på LP-plade, og det er selvfølgelig dem, vi primært gør det for. Vi tog hul på vores karriere i overgangsfasen mellem vinyl og cd, men dagens musiknørder vil have musikken på LP, så vi syntes, det var oplagt at udgive den som plade. Personligt køber jeg ikke plader. Jeg synes, den nye teknologi er langt smartere. Du kan have musikken med dig overalt og i ubegrænsede mængder, siger bandets forsanger, Johnny Hansen.

– Det er på lånt tid, at vi fortsat udkommer på cd. Man kan ikke kæmpe mod den teknologiske udvikling. Ikke desto mindre har vi trofaste fans, der er ivrige samlere og indtil nu har købt al vores musik på cd. Dem ønsker vi ikke at svigte, fastslår Johnny.

Læs om Johnny Hansens jul og se ham spille med Familie Journals journalist.

Blandt albummets i alt 15 skæringer er der to sange skrevet af Ib Grønbech, som for første gang leverer materiale til Kandis. Sangene hedder ”Fatters fredagsbar” og ”Min kone er vild med Peter Belli”.

– Som man kan fornemme, er vi ude i et tekstunivers, der er typisk for Ib. Det er skønt at have en bid af hans nordjyske humor med, siger sangeren.

Mødtes i Mariehaven

Albummet er indspillet i guitaristen Jens Varmløses studie i nordjyske Sønder Bindslev, hvorefter legenden Søren Bundgaard har finpudset og produceret musikken i sit studie i Toscana efter at have tilføjet lidt musikalsk flødeskum leveret af musikere fra henholdsvis Nashville og Sverige.

Læs Jørgen de Mylius' beretning om Kandis' historie her.

Det flotteste, mest romantiske og samtidig mest atypiske nummer på albummet har dog krævet kvindelig medvirken: På sangen ”Ser du en anden nu” synger Johnny duet med den færøske sangerinde Kristina Skoubo Bærendsen.

– Vi mødte Kristina for første gang for to år siden i Mariehaven i Ansager. Vi faldt i snak, og da jeg hørte, hun talte med accent, spurgte jeg, hvor hun kom fra. Da hun svarede Færøerne, vidste jeg nøjagtig, hvem hun var. Hun er nemlig en god ven af Jens Varmløse, som vi har indspillet det nye album hos, og som tidligere har medvirket som guitarist ved utallige Kandis-koncerter. Han har ofte talt om Kristina, siger Johnny, der ikke var sen til at tænke på Kristina, da muligheden for en duet dukkede op.

29-årige Kristina skrev sin første sang, da hun var 8, og har levet af at synge, siden hun var 18. Hun har indspillet et soloalbum på færøsk og et på engelsk og lægger i øvrigt sangstemme til en sang med titlen ”Godess Of The Sky”, der er en del af lydsporet til den kommende, japanske storfilm ”Wings Over Everest”. Og så bor hun i øvrigt på Island, men er i gang med at flytte til Danmark.

Uden sin hustru var sangeren Søren Engebæk død af druk. Mød ham her.

– Jeg har købt et hus i Snertinge, som jeg er i færd med at renovere. Egentlig købte jeg det for at være tættere på min far, som har boet i Danmark i mange år. Han er desværre i mellemtiden død. Men min plan er fortsat at flytte hertil, og jeg arbejder på at få flere musikjobs i Danmark fremover, siger hun.

Foreløbig kan hun nydes i skøn forening med Johnny Hansen på ”Kandis 19”.

– Og vi har også talt om at lave en musikvideo med vores duet efter nytår, afslører Johnny Hansen.

Michael Korup sidder altid tilbage med "skodgaverne" til jul. Læs historien her.