Livshistorier
Min gæstfrihed blev taget for givet
Helle Lynge kom ind på dansktopfolkets lystavle i forbindelse med Dansktop Prisen 2018, hvor hun var Richard Ragnvalds mentee i konkurrencen Mig og Min Mentor. Efterfølgende havde hendes musikalske bidrag i Boxen, ”Du skønne Danmark”, stor succes på Dansktoppen på P5 og endte ved årsskiftet på en femteplads på P5’s hitliste over årets største dansktophits.
At Helles hjerte brænder for den gode, gammeldags dansktopmusik fra radioprogrammets gyldne år, kan næppe overraske nogen. Da vi spørger hende, hvilken sang, der er hendes favorit, føler hun dog, at hun lige indledningsvis må forsyne os med lidt baggrundsviden om hendes liv og familie:
– Jeg er født i Svendborg som barn af en grønlandsk mor og en dansk far og tilbragte mine første leveår i Grønland. Min oldefar, Frederik Lynge, var den første grønlænder, der kom i Folketinget. Min morfar var telegrafist og veluddannet, mens min mormor aldrig lærte at læse og skrive.
Læs her, hvordan det gik til, at Richard Ragnvald opdagede Helle og hendes talent.
– Helt fra min tidlige barndom husker jeg, at min mormor altid hørte Dansktoppen i radioen, når hun ikke tog sig af alle gadens forhutlede børn. Hun havde et hjerte af guld. Og Bjørn Tidmands ”Lille sommerfugl” var blandt de sange, hun altid sang højlydt med på. Hun kunne også finde på at gå og synge den for sig selv, men det skete tit og ofte, at omkvædet i hendes mund blev til ”Sommer-lille-fugl”!
– Begejstringen smittede af på mig, og sangen blev en af mine yndlingssange. Ved Dansktop Prisen sidste år hilste jeg på Bjørn Tidmand i Boxen og fortalte ham historien om min mormor. Han måtte smilende indrømme, at han aldrig nogensinde havde hørt sin sang fortolket på den måde, fortæller Helle, der fylder 54 år den 7. marts.
– Jeg var syv år gammel, da jeg i 1972 flyttede med min familie til Danmark. Ud over min mor og far talte familien tre døtre: Der var min storesøster Astrid, som er fire år ældre end mig og strengt taget kun min halvsøster, da min mor havde fået hende med en grønlandsk mand, som hun aldrig blev gift med, hvilket var en noget skamfuld affære på det tidspunkt. Dernæst var der mig, og endelig var der min fire år yngre lillesøster Susi.
Anne Karin Broberg er til de store, følelsesladede ballader fra Dansktoppens historie. Læs mere her.
– Vi børn havde det lidt svært, da vi kom til Danmark. Vi var vant til at rende ude og inde hos alle naboerne fra morgen til aften. Men i Ollerup på Fyn vadede man ikke bare ind hos hinanden og sagde hej. Desuden blev jeg drillet en del i skolen og betragtet som et underligt barn, fordi jeg klædte mig, som jeg selv havde lyst til og sagtens kunne finde på at gå i shorts midt om vinteren.
– Min storesøster havde det måske lidt lettere end os andre. Hun havde i hvert fald en stor støtte i min danske farmor, der faldt pladask for hende allerede ved første øjekast. En anden, der blev vild med Astrid, var min fætter Ulrik, og de to gik altid sammen og sang Keld Heicks ”Vi skal gå hånd i hånd”. Og netop den blev af samme grund min anden yndlingssang. Sammen med ”sommer-lille-fuglen” vil den altid have en særlig plads i mit hjerte, siger Helle Lynge.
Mette Elsborgs favoritter kommer alle fra Melodi Grand Prix'ets verden. Læs her.