Test af bouillon

Fredag, 15. april 2011
af Redaktion
Familie Journals testpersoner har testet seks forskellige oksebouillon. Deres vurdering er, at dyrest er bedst

Af Pia Junø
Foto: Flemming Nielsen

Familie Journals testperson er ernæringseksperten Laura Preisler Faaborg. Laura har nærlæst næringsdeklarationerne på de seks forskellige bouilloner og fonde, der er med i tjekket. Derefter har hun givet karakter til produkterne.

Udgangspunktet har været en hjemmelavet fond eller bouillon. Derfor har det trukket ned, hvis pulveret eller væsken har indeholdt meget kunst og kemi. Ligesådan giver det ikke pluspoint, hvis bouillonen eller fonden er unødig salt eller ekstremt dyr. Derefter er der givet en samlet karakter, hvor 0 er laveste og 6 er højeste. Det skal understreges, at smagen ikke indgår i vurderingen!

Okse økologisk bouillon, Oscar
Består mest af: salt, 20% økologisk oksekød, økologisk maltodextrin (kulhydrat, som bl.a. bruges i modermælkserstatning), økologisk gærekstrakt (med hvede), økologisk sukker
Absolut et stort plus, at pulveret indeholder en del naturlige produkter, bl.a. oksekød, forskellige grønsager og diverse krydderier

(Giver 3 l)
1140kj/270kcal pr. 100 g

Pris: 28,95 kr. i Føtex for 80 g. (Pris pr. l: 9,65 kr.)

TESTVINDER: ?????

- Den økologiske bouillon fra Knor er lavet på rigtige fødevarer og består ikke af en masse kemi. Almindelige forbrugere kan læse ingredienslisten uden at skulle have fat i E-nummerbogen, siger Laura Preisler Faaborg.


Beef fond "Du Chef", Knorr
Består mest af: vand, salt, oksefedt, 2,3% grønsager og 1,7% oksekødsekstrakt
Lover, at der ikke er kunstige smagsforstærkere eller kunstige konserveringsmidler. Det står ikke i den danske tekst, men i den svenske oplyses, at saltindholdet er 21%. Indholdet absolut bedre end bouillonterningerne

(Otte kapsler giver 4 l)
370kj/90kcal pr. 100 g koncentrat

Pris: 24,95 kr. i Kvickly for 500 ml (Pris pr. l: 6,24 kr.)

POINT: ???

Oksefond Touch of Taste, Bong
Består mest af: vand, rødvin, salt, kødekstrakt og bouillon-aroma.
Fint, at saltindhold i fortyndet version er 0,8%, men dårligt, at der ikke er oplysninger om, hvor mange kalorier, fonden indeholder. Der er rigtig rødvin i fonden, men ellers kniber det med naturlige ingredienser

(Giver 4 l)
Ingen oplysninger om kj/kcal

Pris: 34,95 kr. i Føtex for 180 ml (Pris pr. l: 8,74)

POINT: ???

Bouillon med oksesmag, Queen
Består mest af: salt, vegetabilsk fedt, maltodextrin (kulhydrat, som bl.a. bruges i modermælkserstatning), aroma og smagsforstærker
Indeholder utrolig meget salt. Ca. 50%. Til gengæld indeholder bouillonen meget få kalorier

(12 terninger giver 6 l)
22kj/5kcal pr. 100 ml

Pris: 6,95 kr. i Fakta for 120 g (Pris pr l: 1,16 kr.)

POINT: ??

Oksebouillon, Landlord
Består mest af: salt (52%), smagsforstærker (19%), majsstivelse (11%), vegetabilsk fedt (7%) og sojaproteinekstrakt (5%)
Her er ingen falsk lovprisning, men ærlig og redelig information på pakken. Oplyser selv, hvilke indholdsstoffer, der kan give allergi. Og i selve ingredienslisten står der helt nøjagtigt, hvor meget, der er puttet i af hvad

(12 terninger giver 6 l)
760kj/180 kcal pr. 100 g

Pris: 13,90 kr. i Rema 1000 for 120 g (Pris pr. l: 2,32 kr.)

POINT: ??


Oksekødkraft, Knorr
Består mest af: salt, vegetabilsk fedtstof, smagsforstærkere, oksekødsekstrakt 3% og hærdet, vegetabilsk fedtstof
Indeholder utrolig meget salt. Ca. 50%. Knorr praler med, at bouillonen består af særligt udvalgte råvarer - men når man ser på ingredienslisten, kunne det være interessant at vide, hvad der menes med "særligt udvalgte"

(12 terninger giver 6 liter)
1100kj/260kcal pr. 100 g tørvare

Pris: 15,95 kr. i Fakta for 120 g (Pris pr. l: 0,99 kr.)

POINT: ?


PAS PÅ SALTET!
Der er meget salt i de forskellige fonde og bouilloner. Derfor er det en god idé blot at lade bouillonen virke som smagsforstærker i en sovs, uden, at bouillonen bliver den primære ingrediens.
- Anbefalingerne lyder på 6 gram salt om dagen, og man kommer meget let til at få mere. For der er masser af salt i den færdige mad, som morgenmadsprodukter, brød, færdige retter osv. Og har man f.eks. højt kolesteroltal og for højt blodtryk samt for højt saltindhold i blodet, øger for meget salt risikoen for blodpropper, hjertestop osv., siger Laura Preisler Faaborg.

Se også...
Test af saftpressere
Test af cola
Test af hvidløgspresser