Tomatfest på terrassen

Mandag, 10. maj 2010
af Redaktionen
Selvom man ikke har drivhus, kan man sagtens dyrke tomater – med stort udbytte!
Foto: Anne-Marie Øby, m.fl.
Foto: Anne-Marie Øby, m.fl.

Om sommeren betragter mine børn vores have som en slags døgnåben buffet. I baghaven kan de trække rabarber og plukke bær ad libitum, mens de (i mangel af drivhus) på terrassen finder agurker, peberfrugter og tomater.

Især tomaterne, som klart er de mest nøjsomme af de tre, vrimler det med. På terrassen får de nemlig lige nøjagtigt nok varme fra en tyk husmur, og noget, der kan minde om læ, til at stortrives.

Klasevis af cherrytomater
Vi har flere år i træk plantet tomater i plantesække i de såkaldte kapillærkasser af hvid flamingo. Det smarte ved dem er, at man blot vander og gøder ned i et hulrum under planterne, hvorfra deres rødder så selv trækker væde og næring op.

Resultatet er slyngende "lianer" med klasevis af frugter fra engang i juli, fortrinsvis små cherry- eller cocktailtomater, lige til at plukke for små fingre og en himmerigsmundfuld i en barnemund.

Nu har vi så også prøvet noget endnu nemmere, tomatplantage for de dovne, nemlig en kæmpestor potte med en så godt som færdigvokset, allerede ydende tomatplante, bundet op på et solidt espalier. Den kan man plukke af fra dag ét…

Vand, vand og atter vand
Uanset hvordan, man gør det, så er det pragtfuldt med sådan en halveksotisk køkkenhave på terrassen, men husk, før du evt. selv kaster dig ud i det: Der skal vandes enormt meget, hver evige, eneste dag, sommeren igennem!

Agurker og peberfrugter kræver drivhus
Vi har med skiftende held også haft peberfrugter og agurker der, men agurkerne lykkedes kun for os, når de ved anskaffelsen var så godt som færdigdyrkede, i store potter og allerede klatrende med frugter på vej. De vil altså hellere have et drivhus!

Men tomater - eller "sumater", som Rose kaldte det, da hun var mindre, og det stadig kneb lidt med t'erne - er og bliver et stort hit på terrassen, så dem fortsætter vi ufortrødent med. Kan kun anbefales!

Af Tonie Ørvad Andersen

LÆS OGSÅ:

Spidskålssalat
med fennikel
og tomat
Tomater som
antirynke-
middel
Tomat-
marmelade