Mor og far med til 18-års fødselsdag

Fredag, 29. januar 2010
af Redaktion
I familien Krause-Kjær fandt de løsningen – efter visse diskussioner – på, hvordan deres datter kunne holde 18 års fødselsdag, uden at det løb løbsk med alkohol og gæsteantal
Foto: Jørgen Ploug
Foto: Jørgen Ploug

Musikken spiller, og den spiller højt. Festen er i fuld gang. Elisa bliver 18 år, og det er 70 unge gæster med til at fejre. Nogle af de unge har fundet ud i baren, hvor de sidder og snakker med Elisas mor, Eva. Hun har serveret for dem hele aftenen.

Debat

Hvad mener du om unge og alkohol til fester? Skriv din kommentar i kommentarfeltet nedenfor.

  • Har du egne erfaringer?
  • Valgte I en anden løsning?

Selv styr på festen
Det blev langt hen på natten til Elisas 18-års fødselsdag, og Elisa var glad: Hendes venner syntes, at hun havde nogle seje forældre, der ikke var spor pinlige eller kontrollerende, selv om de havde været med gennem hele festen. I dag er Elisa 21 år, og når hun holder fest, er forældrene ikke længere med. Begge parter er trygge ved situationen: De unge klarer sig selv, de har styr på festen. Og Elisa ved, at forældrene bare lader dem være, men alligevel er der et eller andet sted. Men hun husker tydeligt forældrenes bekymring, da hun kom og sagde, at hun ville holde stor 18-års fødselsdag.

Hånd i hanke med drikkevarer
- De bekymrede sig lidt for meget, syntes jeg. Det var jo min omgangskreds, mine venner. Kunne de ikke bare stole på dem? På den anden side kan hun godt forstå angsten for ubudne gæster. Og accepterede det, da forældrene krævede, at der i hvert fald skulle være en gæsteliste. Herefter kom spørgsmålet om drikkevarer. Elisa mente, at gæsterne da bare selv kunne tage noget med. - Nej, for hvad er der i poserne? Vi ville godt have lidt hånd i hanke med, hvad der blev drukket, og jeg ville ikke acceptere glasflasker, der kan gå i stykker, siger Eva. Det endte med at Eva stod i baren og Elisas far, Per stod i døren.

Få gode oplevelser sammen
Når Elisa i dag holder fest, må gæsterne gerne komme med deres egne drikkevarer. De er blevet ældre, og nu må de selv styre det. Men Eva serverer stadig kartoffelsalat og frikadeller, og det er fortsat i høj kurs. - Jeg tror på, at hvis man som forældre har haft det godt med sine børn og gennem hele deres barndom har forstået at få oplevelser sammen, så får man noget igen senere. Og så kan man takle de udfordringer, der kommer, og finde ud af tingene, siger Per, og Eva nikker.

Af Kurt Balle Jensen

Læs også:
Til de unge: Få styr på festerne
Det er hårdt at se nogen få sin drøm knus