Jeg har fået livsglæden tilbage

Mandag, 3. januar 2011
af Redaktion
Det har ikke været nemt for Majbritt Pedersen Lock, hvis far tog sit eget liv. Og det var først efter mange år med både anoreksi og bulimi, at danseglæden gav hende modet til at forfølge sin største drøm: Hun er som første dansker optaget på en stor teaterskole i New York
Foto: Birger Vogelius
Foto: Birger Vogelius

Af Signe Ørum Carlsen

Dansetøjet er altid inden for rækkevidde, for Majbritt Pedersen Lock får aldrig nok af at danse. Hun er samtidig en yderst engageret og ihærdig zumbainstruktør på den lokale danseskole i Slagelse.
I dag sprudler hun af selvtillid og ikke er bange for at sige tingene lige ud, men tilværelsen har i mange år været et psykisk mareridt, som hun har gennemlevet alene.

Faderens død
I dag, 22 år efter at katastrofen ramte den lille gårdfamilie, deler Majbritt og hendes mor, Kirsten, for første gang tanker og følelser med hinanden.
- Det er aldrig noget, vi har talt om, fordi jeg har udskudt det med at spørge dig, siger Kirsten og kigger på sin datter, mens tårerne langsomt triller ned ad kinderne.

Mor var ude af den
Majbritt var ikke mere end ti år, da hun fik at vide, at hendes far havde taget sit eget liv.
- Jeg legede sammen med min kusine inde på mit værelse. Pludselig bankede mor på døren og var helt ude af den, siger Majbritt.
Faderen havde igennem længere tid opbygget et forventningspres, som til sidst var blevet for meget for ham, og derfor kun så én eneste udvej: at sige farvel til livet. Faderen havde imidlertid planlagt, at det var konen, som skulle finde ham ude i laden, men i stedet var det hans egen mor, som fandt ham hængende med rebet om halsen.

Den svære tid
Efter den dag talte resten af familien aldrig om, hvad der var sket, og specielt Majbritt havde svært ved at håndtere tabet af sin far.
I flere år var hun også bange for at falde i søvn og havde tit mareridt om natten.
- Efter det, der skete med min far, var jeg bange for at miste folk. Jeg var rigtig bange for, at min mor skulle dø og lige pludselig forsvinde, siger hun. - Jeg kunne ikke lade være med at forestille mig, hvordan han havde set ud, da han begik selvmord…
Det, at familien ikke talte om faderens død, gik også ud over Majbritts skolegang, og hun havde svært ved at fungere socialt med de andre børn. Problemerne fortsatte i teenagealderen, hvor Majbritt begyndte at få nogle unormale spisevaner, både bulimi og anoreksi, som skulle forfølge hende i mere end 15 år.

Troen på succes
I 2008 fik Majbritt den nødvendige hjælp. Her blev hun indskrevet på et behandlingscenter for folk med spiseforstyrrelser. Efter halvandet år på centeret fik hun bevilliget et ophold på en danselinje på Fyn, og det førte til, at Majbritt til sidst stoppede sin egen behandling.
Herefter gik det kun én vej: fremad.

Nyt mod på tilværelsen
I dag er Majbritt 32 år og vendte hjem fra New York for få måneder siden, hvor hun - med økonomisk støtte fra sin mor - fuldførte uddannelsen som zumbainstruktør. Pengene var små, men det stoppede hende ikke. Mens hun boede derovre, var hun også til optagelsesprøve ved en af New Yorks berømte og anerkendte teaterskoler. Og som den første dansker, er Majbritt nu optaget på den præstigefyldte uddannelse. Men drømmen stopper ikke her.
- Jeg er så langt nu og har så meget power og energi, som aldrig før. Jeg vil være den første dansker til at optræde på Broadway, siger hun med et glimt i øjet!

Læs også:
Jeg er stadig smaskforelsket i Morten

Linedance hitter hos campister