Kage som i gamle dage

Mandag, 5. september 2011
af Lisbeth Kirstine Cedray
På Gl. Estrup Slot bliver historien levende. Det sørger 23-årige Sofie Justesen for - blandt andet ved at servere den ældgamle Margrethe-kage
Sofie Justesen iklæder sig gerne den gammeldags kokkepigedragt, når hun går i køkkenet. Foto: Toke Hagen
Sofie Justesen iklæder sig gerne den gammeldags kokkepigedragt, når hun går i køkkenet. Foto: Toke Hagen

I kokkepige Otilies store køkken på Gl. Estrup Slot huserer 23-årige Sofie Justesen. Hun er ligesom slottets spøgelser - og de holder til overalt bag de tykke, røde mure og giver gæsterne en oplevelse for livet. Heldigvis er Sofie sprællevende og har ingen planer om at blive et spøgelse. Heldigvis.
For hun kan nemlig lave Otilies fantastiske slotskage, lige så godt som den hedengangne kokkepige garanteret gjorde.

Adelen og spøgelserne
Sammen med sin far holder hun til på Gl. Estrup. Her kan besøgende få rundvisning og fortællinger om prominente adelsmennesker og hovedløse spøgelser - og så kan de få et stykke af den gamle slotkage.
- Jeg har altid elsket historie præget af min fars interesse. Og da han så begyndte at arbejde herude på slottet som museumsbetjent, ja, så fulgte jeg med. Jeg har været med til at levendegøre slottets historie siden jeg var 13 år, fortæller hun og serverer kage for køen af lækkersultne gæster.

Margrethe-kagen

Kagen er helt speciel. Den er nemlig over hundrede år gammel og en af kokkepige Otilie Olesens originale opskrifter. Du kan selv kaste dig ud i den gamle opskrift.

DET SKAL DU BRUGE

  • 4 æg
  • 6 spsk. stødt melis
  • 250 gram smør eller margarine
  • 2,5 dl mælk
  • Vaniljetabletter eller vaniljesukker
  • Sukat
  • Rosiner
  • 500 gram mel
  • Bagepulver
  • Sukker
  • Mandler

Sådan gør du...

4 hele æg røres tykke med 6 spiseskefulde stødt melis og 250 g smør. Du kan også bruge en blanding af smør og margarine.
Deri røres ¼ liter mælk, 2 knuste vanilje-tabletter (eller 2 tsk. vaniljesukker), for 10 Øre meget fint skåret Sukat (en lille håndfuld), en håndfuld rosiner og til sidst ½ kg mel blandet med 2 tsk. bagepulver.

Kagen hældes i en form og drysses med groft sukker og smuttede mandler skåret i aflange, tynde stykker.
Kagen bages en god time ved 200°.

Prøv også Guf guf-kagen
Eller den sunde med æbler og gulerødder