Opskrifter

Brunkager

Mandag, 14. november 2011af Redaktion
Skønne brunkager skal der til i julemåneden!

Opskrift på brunkager

(4 ruller a ca. 40 kager)

500 g smør
500 g sukker
2 ½ dl lys sirup
2 ½ dl grofthakkede mandler
1 tsk. stødt nellike
1 spsk. stødt ingefær
3 spsk. stødt kanel
Varmt vand
50 hakket pomeransskal
1½ tsk. potaske opløst i 2 spsk. vand
Ca. 1 kg hvedemel

Sådan laver du brunkager

Smør, sukker og sirup varmes sammen i en gryde, til smørret smelter. Der røres, og massen skal akkurat nå kogepunktet, hvor det lige bobler i 30 sek. Tages af varmen og iblandes mandler, nelliker, kanel, sukat og potaske.
Melet røres i i mindre portioner, til dejen er mættet og slipper skålen, men den må ikke blive alt for fast. Den skal blot kunne æltes uden at sidde fast, men den må gerne fedte. Deles i 4 lige store portioner, der rulles, pakkes i bagepapir og lægges i plastposer og i fryseren. Herfra kan en rulle tages ud og skæres i meget tynde skiver, der lægges på en bageplade og bages ved 175° i ca. 8 min. midt i ovnen. Hold øje med dem hele tiden. De skal blive lidt brunere, men de bliver ikke sprøde, før de er taget ud og blevet afkølet på bagerist.
Skulle man være meget utålmodig, kan man modsat alle regler godt bage den første rulle, selv om den ikke er fast. Så trykker man bare småkagerne flade og bager. De bliver lidt tykkere og ikke helt så sprøde som de, der har været i fryseren, men det er nu så trist at bage uden at kunne smage på resultatet med det samme. Kan gemmes 2-3 uger i en tætsluttende dåse, men bedre er det, om man bager friske fra fryseren, når dåsen bliver tom.

Madopskrift: Helle Brønnum Carlsen

Find flere opskrifter her...
Sprøde julestænger
Skakkager
Pebernødder

Find masser af hjemmebag og julekonfekt her...