Bare sommerfødder og træsplint: Hvordan får jeg den ud?

Hvis en splint ikke umiddelbart lader sig fjerne, hvad gør man så egentlig? Kan det ende galt? Eller kan den omvendt bare blive siddende? Få Familielægens svar her.
Af
Lotte Bang
Kvinde med splint i foden
– Undgå helt at bruge neglene til at få splinten ud, da de er en af de værste kilder til bakterier og urenheder, og kommer der først urenheder ind i huden, er der risiko for betændelse, forklarer Lotte Bang.
Foto: Colourbox

Kære Lotte Bang

Sommer er lig med bare tæer og helst ingen sko.

Det er dejligt, men det kan godt være, det ikke altid er så smart, for sidste år fik jeg en kæmpe splint i foden, og den var ikke så nem at få ud igen.

Hvad gør jeg i en sådan situation?

Mvh. S

Kære S

Du har ret. Bare tæer er dejligt, men der er jo en risiko ved alt.

Stikker en eventuel splint lidt ud af huden, kan du prøve at fjerne den med en pincet. Hvis splinten ikke er til at få fat i, men stadig sidder overfladisk, kan du forsøge dig med en nål. Du skal dog huske at sterilisere nålen først, så du undgår bakterier. Det kan for eksempel gøres ved at stikke den ind i flammen fra et lys.

Undgå helt at bruge neglene til at få splinten ud, da de er en af de værste kilder til bakterier og urenheder, og kommer der først urenheder ind i huden, er der risiko for betændelse.

Brug eventuelt sæbevand, men helst ikke ved en træsplint. Ganske vist blødes huden omkring splinten op, men selve træet suger jo vand, så splinten vokser og dermed sætter sig endnu bedre fast.

Hvis det ikke er nemt at få splinten ud, er det bedst at lade den sidde. Efter noget tid forsøger kroppen selv at udstøde den, og jo mere, du roder, jo større risiko er der for at lave en infektion. Hvis splinten forårsager meget ømhed, og du ikke umiddelbart kan få den ud, fordi den måske også stikker dybt, bør du gå til lægen.

Sår i huden giver desuden risiko for stivkrampe, så jeg vil anbefale, at du sørger for altid at have en gældende vaccination. Man skal revaccineres hvert 10. år.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk

Bliv medlem af Familie Journal+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.