Hvordan undgår jeg at få bygkorn?

Mandag, 6. maj 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
A. har fået et stort bygkorn ved øjet og vil gerne vide, om der er noget, man kan gøre for at forhindre, at det kommer igen.
kvinde med bygkorn

 

Jeg har fået et kæmpe bygkorn. Det tror jeg i hvert fald, at det er.

Som barn fik jeg ofte bygkorn, men i mit voksenliv har jeg heldigvis været forskånet – indtil nu.

Det ser frygteligt ud og gør ondt, hver gang jeg blinker.

Jeg ved godt, at bygkornet går væk igen af sig selv, men jeg vil gerne vide, om jeg kan gøre noget for at forhindre, at det kommer igen, som det ofte gjorde, da jeg var barn? For det er jeg helst fri for.

A.

Kære A.

Jeg var også plaget af bygkorn som barn og kan sagtens huske, hvor irriterende det var. Heldigvis har jeg ikke fået et som voksen.

Bygkornet skyldes en tilstoppet kirtel i øjenlåget, som bliver inflammeret. Det mærkes i begyndelsen som ømhed i området ved blink med øjenlåget, og efterhånden ses et rødt, hævet område på enten indersiden eller ydersiden af øjenlåget.

Du har ret i, at bygkorn som regel forsvinder af sig selv, men nogle gange vælger lægen at behandle med antibiotisk salve. I meget sjældne tilfælde bliver en lille operation nødvendig.

Bygkorn opstår af sig selv og kan desværre ikke forebygges. Dog kan man med fordel have fokus på at holde en god hygiejne og undgå at gnide sig i øjnene.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk