Jeg får ofte blærebetændelse: Kan jeg undgå jeg penicillin?

Mandag, 1. juli 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
"S" rammes ofte af blærebetændelse og får hver gang penicillin, men "S" vil gerne være fri for mere penicillin og spørger lægen, om det er muligt at undgå.
Pinicillin mod blærebetændelse

Kære Lotte

Jeg bliver ofte ramt af blærebetændelse, og hver gang får jeg penicillin.

De seneste gange har jeg skullet igennem to omgange af fem dage, før det hjalp, og det er meget udmattende.

For kort tid siden følte jeg så endnu engang, at blærebetændelsen var på vej. Jeg begyndte herefter at spise en helt sukkerfri kost og drak desuden meget grøn te med citron. Denne gang fik jeg ikke blærebetændelse alligevel.

Tror du, det var det, der hjalp? Og har du andre forslag til, hvordan jeg undgår mere penicillin?

Hilsen S

Kære S

Det er svært for mig at sige, om det hjalp, men umiddelbart lyder det som en fornuftig plan at undgå for meget sukker og samtidig drikke rigeligt for at forebygge blærebetændelse.

Hvis man spiser meget sukker, og det ikke optages korrekt i cellerne, vil sukkerniveauet i blodet stige. Så skal der udskilles mere sukker i urinen, og en såkaldt sød urin kan være grobund for bakterier og altså medvirkende til blærebetændelse.

Rigelig med væske, selvfølgelig uden sukker, skal jo også udskilles via blæren, og på den måde skylles blæren godt igennem og tager eventuelle bakterier med ud, så de ikke laver ballade.

Man skal ikke drikke mere end et par liter, og medmindre sukkerforbruget er meget stort, kan man altså godt spise almindelig kost med sukker, uden det bør give blærebetændelse, medmindre man har sukkersyge.

Citron mener nogle er godt til at forebygge blærebetændelse, idet det styrker slimhinderne, også i blæren, og dermed gør den mere modstandsdygtig overfor infektion.

Det ved jeg ikke rigtig noget om, men skade gør det næppe, og det smager dejligt i teen.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk